Hamilelikte çürük riski artıyor

İlk aylarda görülen kusmanın dişler ile ağız mukozasında yarattığı asit etkisi ve ağız hijyenine dikkat edilmemesi anne adaylarında çürük riskini artırıyor

 

Hamilelik döneminde görülebilen mide bulantısı, baş dönmesi ve halsizliğe bir de diş problemleri eklenebiliyor. Diş Hekimi Duygu Akbıyık Kahraman, “Hamilelerin dişleri daha kolay çürür” ya da “Her doğumda bir diş kaybedilir” gibi inanışların aksine, biraz özen ve yeterli bakımla bu süreci sorunsuz atlatmanın mümkün olduğunu söyledi.

Bu dönemde süt ve süt ürünleri ile yeşil yapraklı sebzelerden zengin beslenmenin kalsiyum gereksinimini karşılayacağını ifade eden Kahraman, “Gıdalarla yeterli kalsiyum sağlanamazsa bebeğin gelişimi için gerekli olan miktar annenin kemiklerinden karşılanır. Dişlerden kalsiyum çözünmesi olmaz” dedi ve hamileliğin ağız-diş sağlığına etkilerini anlattı:

“Hamilelikte tükürükteki asit miktarı artmakta ve dişler çürümeye daha yatkın hale gelmektedir. Genellikle ilk aylarda görülebilen kusmanın yarattığı asit etkisi ve annenin ağız hijyenine dikkat etmemesi de çürük riskini arttırır. Bu dönemde görülen en önemli değişiklik östrojen ve progesteron hormon düzeylerindeki artıştır, bu durum da dişler üzerindeki plak birikiminin artması ile bağlantılıdır. Dişetlerinde sorunu olan anne adayları ağız bakımına dikkat etmezlerse, hormonal değişime de bağlı olarak dişeti sorunları artar. Dişetleri kanayan anne adayı dişlerini fırçalamaktan kaçınabilir. Bu durum, dişler üzerinde daha fazla bakteri birikmesine ve dişetlerinde şişliğe, kızarıklığa ve daha çok kanamaya neden olur.”

HAMİLELİKTE DİŞ TEDAVİSİ YAPILABİLİR Mİ?

Hamileliğin üç dönemde incelendiğini vurgulayan Diş Hekimi Duygu Akbıyık Kahraman, bu süreçte diş tedavisinin nasıl yapılması gerektiği hakkında ise şunları aktardı: 
İlk üç aylık dönem: Bu dönem bebeğin oldukça hassas olduğu dönemdir ve aciliyeti olmayan müdahalelerden düşük riski sebebiyle mümkün olduğunca kaçınılır. Fakat ağrıya sebep olmuş, müdahale edilmediği takdirde daha çok zarara neden olabilecek, enfeksiyona yola açan dişlerin çekim, kanal tedavisi gibi acil olarak tedavi edilmesi gereken durumlarda da çekinmeden diş hekimine gidilmelidir. Diş hekimi, bebeğe zarar vermeyen ilaçlarla tedaviyi sağlayacaktır.

İkinci üç aylık dönem: Bu dönem, hamilelik sonuna kadar ertelenmesi uygun olmayan diş çekimi, dolgular, kanal tedavileri gibi pek çok tedavinin yapılması için en uygun dönemdir.

Üçüncü üç aylık dönem: Bu dönemde bebek anne karnında oldukça büyümüştür ve doğum yaklaşmıştır. Son üç ayda tedavi için gerekli olan pozisyonları rahat alamaması ve koltukta uzun süre oturamaması nedeni ile diş tedavisi yaparken anne rahatsız olabilir. Aynen ilk üç aylık dönemde olduğu gibi acil tedaviler dışında müdahaleden kaçınılır.

Bunların yanında hamilelik esnasında birçok ilacın kullanılmaması ya da kontrollü kullanılması önerilmesine karşın, dişle ilgili tedavilerde kullanılan lokal anesteziklerin herhangi bir yan etkisi rapor edilmemiştir. Anestezi altında yapılan tedavide hasta ağrı duymayacak ve daha az stres yaşayacaktır. Hamileliğe karar vermeden önce ve hamilelik döneminde ağız-diş sağlığı kontrolü yaptırmak büyük bir önem arz etmektedir. Nasıl öncesinde bazı testler yaptırıp vücudumuzu hamileliğe hazırlıyorsak, aynı şekilde diş hekimine de başvurmalıyız. Diş hekimi detaylı bir muayene, eğer gerekiyorsa röntgen ile tespitlerini yapar ve sizi ideal ağız hijyeni ile hamileliğe hazırlar. Hamilelik süresince problem çıkarabileceği düşünülen tüm dişlerin tedavilerini yapar. Mevcut dişeti hastalıklarını ve çürükleri tedavi eder."

Kahraman, hamilelikte kaybedilen dişlerin sebebinin bebeğin anneden aldığı kalsiyum değil, bakımsızlık olduğunu sözlerine ekledi.