HANGİ EĞİTİM?..

Gelincik Adam

Almanya’da yaşayan iki milyonu aşkın Türk İnsanı var. Bu genel nüfusun % 2,6 ‘ sını oluşturuyor.  Ancak, politik, sosyal, kültürel ve sanat dallarında uluslar arası şöhreti yakalamış Türk kökenli insanlarımızın toplamı  % 2,6 nın epey altında kalıyor…
Dikkat çekici bir rastlantıdır…

Amerika Birleşik Devletlerinde yaşayan Yahudi azınlık da, genel nüfusun tam % 2,6 sını oluşturuyor. Ancak, bu azınlığın Kongre’de, üniversite kadrolarında, sosyal ve kültürel dallarda ağırlığının, bu nispetin birkaç ve hatta birçok katı olduğu, herkesin iyi bildiği bir gerçektir…

Dünyada toplam Yahudi nüfusu 14 milyon kişi sadece.. O halde nasıl oluyor da 7 milyar insanın yaşadığı dünyada 14 milyon insan kendisini konuşturuyor? Nasıl oluyor da bu % 0,2 ‘lik oran ağırlığının 150 katı gürültü çıkarıyor.
İyiyi de üretiyor, kötüyü de üretiyor...

Mesela, 100 senelik Nobel listesine bak, onun % 32’si Yahudiler...

Genelde; profesördür, üniversite hocasıdır, sinema ve sanat dünyasındadır, yazardır, araştırmacıdır.(age)

BURADA Kİ ANAHTAR CÜMLE EĞİTİMDİR. BAŞKA BİR İZAHI YOK. İYİ EĞİTİM, SIRA DIŞI EĞİTİM.

Ben, sanat eğitimini araştırdım. Sanatta ki eğitimi…  Yani hangi eğitimi?

Üniversitelerimizin, Güzel Sanatlar Fakültesine giren bir öğrenci arkadaşımızın eğitiminden örneklemeler verelim…

Her türlü teorik ders verilir. Araştırma konuları, anlatımlar, not tutmalar, tez hazırlama süreci, atölye eğitimi, sanat akımları, sanatçıların yaşam öyküleri ve bunlara benzer her türlü eğitim verilir… Hatta bizler çoğu zaman kendimizi ünlü sanatçılarla kıyaslardık. Mesela Van Googh, Monet, Picasso falan. Daha aşağısı ile kendimizi özdeşleştirmezdik. Çok şey bilirdik.. İyi bir sanat eğitimi aldığımızı düşünürdük.

Ama hiçbir zaman bize dağın arkasında ki gerçek anlatılmadı, gösterilmedi. Yani, daha önce mezun olanlar, bizden önce bu sıralarda ki Picasso’lar ne oldu, şimdi nerelerdeler, ne iş yapıyorlar...

Ancak biz gerçeği, okuldan mezun olduğumuzda, o karşıda ki dağın arkasına geçtiğimizde gördük.

Okuldan mezun olmuş arkadaşım, atölyesini açamamış, eser üretememiş, bir galeriye dosya sunamamış, eser satamamış, yabancı bir ülkede lisan bilmeyen bir insan gibi dolaşıp duruyor. Her şey kendisine yabancı adeta…

Eksik olan nedir diye sorduğumuzda, cevap eğitimde tabi ki.. Ama hangi eğitimde…

Sanatçı adayı arkadaşımızı eğitirken, sanat ortamına hazırlama da ki eğitim eksik. Gezdirilmeyen, açılışlara götürülmeyen galeri mekanları, çevrede ki sanatçı atölyeleri  bu arkadaşlarımızı bekliyor.. Tanıştırılmayan sanatçılar, yeni eser bekleyen koleksiyoncular, uzak tutulan sanat sohbetleri, tartışmalar, paneller, açık oturumlar,  tuvaller, boyalar bu arkadaşlarımızı bekliyor.

Kendisini sorgulamalar, nedenler ve niçinler…  Bu arkadaşlarımızı bekliyor.

BURADA Kİ ANAHTAR CÜMLE EĞİTİM, AMA………..HANGİ EĞİTİM…?

HİKMET ÇETİNKAYA
OCAK 2015 ANKARA
Kaynak.. (Lüzumsuz Adam.. İshak Alaton) Mehmet Gündem Alfa Basım Yayım. 11. Basım Mayıs 2014