AKP kulislerinden sızan haberlere göre getirilecek bir yasal düzenlemeyle Meclis'te yasa çıkarmak yerine Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerine ağırlık verilmesini planlıyor.
Baştan belirtelim bu düşünce ''- Yasama yetkisi Türk Milleti adına Türkiye Büyük Millet Meclisi'nindir. Bu yetki devredilemez.'' diyen T.C Anayasası 7.maddesine açıkça aykırıdır.
Neden ihtiyaç duyulmuştur? Yasaların çıkması uzun sürüyormuş! Buna kargalar bile güler. MHP destekli AKP'nin Meclis'de istediği her yasayı rahatlıkla çıkardığı varittir. Kaldı ki torba usulüyle maddeler görüşülmeden gece yarısı onlarca yasa yapıldığı da bir gerçektir.
İmdi buna ne gerek var? Referandum öncesinde ve sonrasında onlarca kez anlattık. "Bu demokratik bir sistem olamaz bal gibi tek adam yönetimidir" dedik inandıramadık.
Hatta MHP'nin bilge lideri ''bu başkanlık rejimi değil Cumhurbaşkanlığı hükumet sistemidir'' diye abuk subuk izahlarda bulundu. Dünyada olmayan kamu hukuku öğretisinde ve literatüründe bulunmayan bir şeyi mucit gibi bir yerlerinden uydurup getirdiler. Maalesef halkımız da anlamadığı bilmediği şeyin yeniliğine kanıp şaibeli de olsa az farkla kabul etti.
Şu kısacık -9 aylık- tatbikatında açıkça görüldü ki sistem demokrasiye temelden aykırı tek adam rejimidir. Uygulaması fiili, sonuçları iğretidir. TBMM'de akşamdan sabaha çıkarılan torbalarla neredeyse tüm yasaları değiştirme çoğunluğuna sahip iken neden buna ihtiyaç duyulur ki?
Halbuki Başkanlık rejimlerinde kuvvetler sert biçimde ayrıdır. Yasama, yürütme ve yargı asla yetkilerini devretmezler. Hatırlayın bu sisteme en iyi örnek olan ABD'de yasama, bütçe yasasını onaylamadığı için geçmişte ve halen arada bir hükumet duruyor.
Bizde her erkin direk ya da endirek sahibi olan C.Başkanı istediği her şeyi yapabilirken yasama yetkisini de uhdesine neden almak istiyor? Yine hatırlayın; başkanlık gelecek her şey düzelecekti değil mi? Sonuç tam tersi oldu ama. Ekonomik denge tümüyle bozuldu, döviz, faiz, enflasyon tutulamaz oldu. Halk fakirleşti, kuru soğana muhtaç hale geldi.
Şimdi de hızlı karar almak için yapacaklarmış. İyi de hızlı alamadığınız hangi karar var? Rutin işlerde bu yetkiye gerek yok. Öyleyse bu işin sebebi ne ola ki? Sanırım ekonomik iflasın çıkışı imkansızlaştı. Ülkenin her şeyini haraç mezat satmak için bu yetkiyi de almak istiyor. Sadece şu Sakarya'daki Tank-palet fabrikası özelleştiriliyor şeklinde karar alıp kanuna aykırı biçimde işletme devri (ne menem şeyse) yaptılar tepkiler oldu. Şimdi yasa masa devre dışı kalacak ve satıldıktan sonra ahali öğrenecek.
Aklıma gelen bu da, kararnameler neye, nasıl çözüm üretecek veya her geçen daha da kötüye gidişi nasıl önleyecek? Aklî bir gerekçesi yok. İstikrara yaslanarak gelinen 17 yıllık iktidarının sonunda makuliyetten uzaklaşan AKP'de son yerel seçim sonuçlarıyla içeriden çözülme başlayacak. Sanırım bunu gören Cumhurbaşkanı bünyesinden çıkacak partiye gidişlerle TBMM'de oluşacak sayısal yetersizliğin önlemini alma derdinde.
Seçim akşamı yapılan balkon konuşmasına, AKP'nin başarılı olduğuna dair taban gazı almalara bakmayın. AKP'de çözülme beklenenden daha hızlı olacak. İstanbul'da seçimi kazanan E.İmamoğlu'na hala mazbata verilmemesinin sebebi de bu. Orayı kaybettiğinde teşkilatlarını ve tabanını besleyen can damarı kesilecek. Menfaati bitenlerin hepsi yeni partiye gidecek. Ama tespih koptu bir kere.
Hukuk devletine darbe indirecek bu anlayıştan vazgeçin. Aksi halde devleti dinamitlersiniz ve ortada yöneteceğiniz devlet kalmaz.