İsmail KONCUK, “Çiftçilerimizin yaşadığı en önemli sorunlarından biri tarımsal kredi borçlarıdır."

İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail KONCUK, “Çiftçilerimizin yaşadığı en önemli sorunlarından biri tarımsal kredi borçlarıdır. Çiftçinin kullandığı, tarımsal kredi oranları ve elektrik birim fiyatlarının düşürülmesi gerekmektedir." dedi.

 

 

 

KONCUK, “Çiftçilerimizin yaşadığı en önemli sorunlarından biri tarımsal kredi borçlarıdır. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre, 2019 Eylül ayı itibarıyla, son bir yılda tarım ve balıkçılık sektörüne kullandırılan nakdi kredi miktarı %3,3 artışla 101,2 milyar liradan 104,6 milyar liraya yükseldi. Bu dönemde Tarım Kredi Kooperatiflerinin çiftçiye kullandırdığı kredi miktarı da yüzde 5,6 artışla 8,1 milyar liradan 8,5 milyar liraya çıktığını belirtti. Tarım Kredi Kooperatifleri kademeli olarak, 4 Kasım 2019 tarihinde 1 yıllık işletme kredisi faiz oranını % 17’ye, Ziraat Bankası % 12’ye, bazı özel bankalar ise faiz oranlarını % 13,5’e kadar düşürmüştü. Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak tarımsal kredilerde faiz oranının % 12’den % 9’a çekildiği açıklanmıştır.” diyerek Meclis Araştırması açılması için önerge verdiğini belirtti.

Koncuk, “Çiftçimizin, kredileri doğal afetler nedeniyle %3 faizle ertelenmiş, fakat kredilerini yapılandırmak istediklerinde borcunu %10 faizle yapılandırılmaktadır. Son yıllarda afetlerin de etkisiyle çiftçi kredi borcunu, başka banka kredisiyle kapatmak zorunda kalmaktadır. Bu yıl da Adana’da yaşanan afetler nedeniyle borçların ödenmesi mümkün görünmemektedir. Tüm borçların faizsiz olarak yapılandırılıp 3 yıl ertelenmesi yönünde bir çalışma yapılması gerekmektedir. Ziraat Bankası 2019 yılında kredi talebinde bulunan çiftçilere kullandırdığı kredinin tamamını nakit olarak ödememiştir. İlçeden ilçeye oranlar değişmekle birlikte genel olarak kredinin bir kısmını nakit, bir kısmını ise çiftçiye girdi alımı için vermiş olduğu çiftçi kartına yüklemektedir. Çiftçimize kullanmış olduğu kredisi nakit olarak neden verilmiyor. Üretimin sürdürülebilir kılınması bakımından kredi kullanan çiftçimizden, hayat sigortası, tarım sigortası, ipotek masrafı gibi ilave masraflar neden tahsil ediliyor? Bundan vazgeçilmesi veya oranlarının düşürülmesi yönünde yönetmelik/mevzuat değişikliğine gidilmesi gerekmektedir.” dedi.

 

İYİ Parti Adana Milletvekili Koncuk, “Tarımsal üretimde, başta sulama olmak üzere seralarda “ısıtma, havalandırma, nemlendirme, serinletme, aydınlatma, otomasyon” hayvansal üretimde, elektrik enerjisi tarımsal girdi olarak kullanılmaktadır. Ocak 2018- Ocak 2020 döneminde fiyat artışları yüzde 108,2’ye ulaşmıştır. Mesken abone grubu fon, pay ve vergi dahil 69,5 kuruşa elektrik alırken, meskenlerde oturanların gıda ihtiyacını karşılayan üreticilerimizin ödediği tutar 80,8 kuruştur. Üreticilerimiz mesken abone grubuna göre yüzde 14 daha pahalı elektrik kullanmaktadır.

 

Elektrik aboneliği olan üreticilerimizin elektrik dağıtım şirketine borcu bulunmadığı halde şirket tarafından bir yıl önceki tüketim miktarlar dikkate alınarak üreticilerimizden yüksek miktarlarda “teminat” istenmesi ise son derece yanlış bir uygulamadır. Bu uygulama doğru değildir ve kaldırılmalıdır.”

 

Koncuk, “Tarımda girdi yükünün hafifletilmesi, üretimin sürdürülebilir kılınması bakımından tarımda kullanılan elektrik birim fiyatlarının düşürülmesi, tarımsal sulamada aboneden alınan %1 Enerji Fonu, %2 TRT payının kaldırılması ve üreticilerimiz üretim yaptıklarından dolayı %18 KDV oranının %8’e düşürülmesi veya tamamen neden kaldırılması gerekmektedir diyerek ayrıca aylık fatura düzenlenmesi üreticilerimizi sıkıntıya sokmaktadır. Her ay düzenli bir geliri olmayan üreticilerimizin, elektrik faturalarını aylık olarak ödemeleri mümkün olmamaktadır. Bu nedenle gerekli yasal düzenlemeler yapılarak tarımsal sulama abone grubundan elektrik alan üreticilerimiz için aylık tahakkuk uygulamasından vazgeçilmeli, ürünlerin hasat dönemi dikkate alınarak yılda iki kez olacak şekilde tahsilât yapılması gerekmektedir.” diyerek sözlerine son verdi.