İstanbul'un 2060 yılına kadar su ihtiyacını karşılayacak olan Melen Çayı'ndan gelen suyu taşıyacak olan 5.5 kilometrelik tünel basın mensuplarına gezdirildi. Beykoz'dan başlayarak Sarıyer'e kadar uzanan tünel yerin 136 metre altından su taşıyacak. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş Asya ve Avrupa kıtasının birleşme noktası olan, yüzeyin 136 metre altındaki alanda gazetecilerin sorularını yanıtladı.
DÜNYANIN EN UZUN SU TÜNELİNDE YOLCULUK
Dünyanın en uzun su tüneli olan ve Asya ile Avrupa kıtasını birbirine bağlayan Beykoz - Sarıyer arasındaki 5.5 kilometrelik tünel basın mensuplarına açıldı. Tüneli İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Devlet Su işleri ( DSİ ) Genel Müdürü Yalçın Çomoğlu ile İSKİ Genel Müdürü Ahmet Demir basın mensuplarıyla birlikte geçti. Tünelin başlangıcı olan Beykoz Kaymakdonduran mevkiinden bir pikaba binen Başkan Topbaş yolculuk boyunca beraberindeki yetkililerle birlikte tünelle ilgili bilgiler verdi.
" SİSTEMİN SANİYEDE 32.5 METREKÜP SU GEÇİREBİLME KAPASİTESİ VAR "
Pikapla tünel boyunca ilerleyen basın mensupları ve Başkan Topbaş yüzeyin 136 metre derinliğinde bulunan Asya ve Avrupa kıtasının kesişme noktasında durdu. Burada tünelle ilgili bazı bilgiler veren Topbaş, " İstanbullular ulusumuzun bütün bireyleri bütün yurttaşlarımız şu anda biz tarihe tanıklık ediyor. Başta Sayın Başbakanımıza, DSİ Genel Müdürlüğü ve Orman İşleri Genel Müdürlüğümüze ve bunların başında bulunan Su ve Orman Bakanlığımıza özellikle teşekkür ediyorum. Şu anda bizler İstanbul Boğazı'nda her iki kıtanın buluştuğu sıfır noktasındayız yani boğazın tam ortasındayız. 136 metre su yüzeyinden alttayız. Bunun 70 metrelik boyutu deniz ve diğeri ise, karadan oluşmakta. Yani denizin 65 metre aşağısında bulunmaktayız. Üzerimizden gemiler geçtğini düşününüz. İki kıtayı birleştiren bir su tüneli ilk defa burada. Dört metre çapında 6 metre civarında açıldı ama kaplamalarla birlikte şu çelik yapıyla birlikte tamamı 4 metreye düştü. Bu sistemin saniyede 32.5 metreküp su geçirebilme kapasitesi var.Bu da İstanbul'un tüm suyunu karşılamak anlamına gelmektedir. Bu sistem devreye girdiğinde birleşik kaplar gibi Melen'den gelen su diğer barajlarımızla birlikte İstanbul'un Asya ve Avrupa yakasında su ihtiyacını karşılayacak. 2050'ler , 2060'lar, 2070'lerde İstanbul'da su kesintisi yaşanmayacak " dedi.
" BURADA 25 TEMMUZ'DAN İTİBAREN İŞLEM BİTİYOR "
Bu sistemin İstanbul'un su problemi yaşamaması açısından ciddi bir yatırım olduğuna dikkat çeken Topbaş, " Farklı bir şeye tanıklık ediyoruz. İki kıtanın buluştuğu sıfır noktasında - 136 metrede denizin altındayız. Üzerimizden gemiler geçip gidiyor. Gelecek kuşaklar tarafından bu taboyu hayretle izleyecekler " diye konuştu. 25 Temmuz'da sistemin inşaatının biteceğini söyleyen Topbaş, " Burada 25 Temmuz'dan itibaren işlem bitiyor. Sistem devreye sokulacak. Bununla ilgili çalışmalar yapıldı. Birinci etapta yılda 268 milyon metreküp suyu geçirecek. Melen'deki diğer hatlar geldikçe bu su miktarı artacak, 3 milyon metreküpe kadar çıkacak " dedi. Topbaş, 136 metrede kazı esnasında çıkan taşlardan tasarımcılar tarafından takılar yapıldığını da belirtti. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Topbaş ardından gazetecilerle - 136 metrede bulunan Asya ve Avrupa kıtasının birleşme noktasında fotoğraf çektirdi. Yaklaşık yarım saat süren yolculuk sonunda Topbaş ve gazeteciler Sarıyer Derbent'ten çıktı.
DERBENT'LİLERDEN TOPBAŞ'A KENTSEL DÖNÜŞÜM SORUSU
Burada kısa bir açıklama daha yapanTopbaş, - 136 metrede kazı esnasında çıkarılan taşları vatandaşlara gösterdi. Topbaş'ın açıklamasının ardından alanda bulunan Sarıyer Derbent'liler Topbaş'ın yanına geldi. ' Biz çok korkuyoruz.Burada neler neler dönüyor ' diyen bir kadın kentsel dönüşümle ilgili Topbaş ile konuştu. Başkan Topbaş' Kimseye evini satmaya kalkma. Kimseyle takas etme. Kimseyi yerinden etmeyeceğiz " dedi. Kentsel dönüşümle ilgili siyaset yapıldığını belirten Topbaş, ' Hiç dert etme. Kimseyi üzmeyiz " diye konuştu. Bu sırada söze dahil olan başka bir Derbent'li ' Bir daha düşünseniz Sayın Başkanım" dedi. Başkan Topbaş ise, " Burada Büyükşehir'in arazileri var. Büyükşehir burada binaları yapacak. Size diyecek ki ' Beğeniyor musunuz ? İster misiniz ? O zaman gelin ' İsteyen gelecek. Kimseyi zorlama yok. Kimseyi üzmeyeceğiz. Kimsenin evini başına yıkmayacağız " şeklinde konuştu.