İstenmeyen mesajlar nasıl engellenecek?

BTK firmaların bıktıran mesajlarına çareyi buldu!

Firmaların cep telefonu abonelerine direkt olarak gönderdiği ‘bıktıran’ reklam mesajlarına, tek tuş engeli geliyor. BTK Başkanı Acarer’in verdiği müjdeye göre Meclis gündemindeki tasarı yasalaşırsa, artık istemediğiniz mesajları bir daha görmeyeceksiniz

Habertürk'ten Necdet Çalışkan'ın haberine göre, cep telefonu kullanıcılarının sıkça başını ağrıtan istenmeyen kısa mesajlar (SMS), abonelere sunulan tek seçenekle çözülecek. Şu anda Meclis Genel Kurulu'nda bulunan elektronik ticaretle ilgili kanun tasarısında yer alan düzenleme ile kullanıcılar almak istemedikleri SMS'lerle karşılaşınca, karşılarına çıkacak "Bu kaynaktan/numaradan SMS almak istemiyorum" kutucuğunu işaretleyebilecek. İzinli pazarlamayı da kapsayan yasa tararısıyla ilgili olarak Sanayi Bakanlığı'nın ilgili taraflardan görüş aldığını belirten Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, "Biz de SMS konusunda sistemin nasıl işleyebileceği konusunda görüşümüzü bildirdik. Eğer tasarı şu anki haliyle yasalaşırsa, size bir SMS geldiğinde, ‘Bunu istemiyorum’ diye işaretleyebileceksiniz. Bu şekilde karşısına çıkan kutucuğu işaretlediğiniz zaman artık size o numaradan SMS gelmeyecek" dedi.
 
‘TAMAMEN ENGELLEME ÖZGÜRLÜĞE AYKIRI’
İstanbul'da bir grup gazeteciyle bir araya gelen BTK Başkanı Acarer, kurum olarak aldıkları ve şu anda GSM operatörleri tarafından uygulanmakta olan karar çerçevesinde toplu mesaj servislerinden gelen toplu SMS'lerin engellenebildiğini, ancak eğer bir firma size direkt mesaj atıyorsa bunun henüz engellenemediğini (hukuk yolu hariç) belirtti. Acarer, “Tüm mesajların engellenmesi haberleşme özgürlüğüne aykırı. Hem ‘Bana hiç SMS gelmesin’ derseniz, internet bankacılığı işlemlerini de yapamazsınız. Bu yüzden engelleme tercihinizi, tek tek işaretlemek durumundasınız” diye konuştu.
 
‘CEPTE 2. EL EKONOMİYE YILDA 700 MİLYON $ KAZANDIRIR’
 
Türkiye’ye her yıl 16 milyonu ithalat ve 1.5 milyonu da yolcu beraberinde getirilen olmak üzere toplam 17.5 milyon telefon girdiğine dikkat çeken BTK Başkanı, “Otomotivde olduğu gibi cep telefonunda da ikinci el piyasası kurulup, çalıştırılabilirse, bu yurtdışından ithalatı düşürür. 2. el, 17.5 milyonun yüzde 20’sini kesse, ki bu da 3.5 milyon telefon eder, ortalama 200 dolarlık bir fiyattan ekonomiye yılda 700 milyon dolar katkı sağlar” diye konuştu. Maliye’nin şu anda Türkiye’de 2. elde satılan cep telefonlarından hiç gelir sağlayamadığını ifade eden Acarer, “Bu alanda yüzde 2-3 bile vergi olsa bu Hazine açısından artı bir değerdir. Ancak 2. el pazarının çalıştırılabilmesi için de daha düşük bir KDV oranı olmalı” dedi.
 
‘FİBER ÇEKMEZSEK 2-3 YILA KALMAZ TRAFİK TIKANIR’
 
Türkiye’nin aylık ortalama 32 saat ile İngiltere’den sonra Avrupa’nın en çok internet kullanan ülkesi olduğunu belirten Acarer, “2006-2012 arasında Türkiye’nin yurtdışı internet çıkışı tam 90 kat arttı. Data kullanımındaki büyümeye karşın şebeke yatırımları aynı hızda büyüyemiyor. Hızla fiber çekmemiz lazım. Yoksa 2-3 yıl sonra data trafiği tıkanacaktır” dedi.
 
Direkt mesaj şimdilik serbest
 
Toplu mesaj servislerinden gelen SMS'ler engellenebiliyor. Bu işlem abonesi olduğunuz GSM operatörünün çağrı veya online işlem merkezi aracılığıyla yapılabiliyor. Ancak firma direkt SMS atıyorsa, bunu engellemek şu an için teknik olarak mümkün olamıyor.