İYİ PARTİ’NİN KÜLTÜR SANAT POLİTİKASI

Abdullah ALAGÖZ

Kültür bir toplumun hayat tarzıdır, başka bir ifade ile bir milleti diğer milletlerden ayıran hasletlerin toplamıdır. Kültür, kuşaktan kuşağa süzülerek gelen dinamik bir özellik göstermektedir. Miletlerin varlık nedenidir. Kültür; insanın fiziki ve sosyal çevresiyle etkileşimi sonucu oluşturduğu değerler manzumesidir.  Kültürün gelişmesi, evrensel boyutlara ulaşması da hür ve demokratik ortamda ancak mümkün olur.

Türk kültürü de bu özelliği ile dünyanın sayılı kadim kültürlerindendir.  Türk milleti de bu kültürü sayesinde büyük medeniyetler vücuda getirerek eşsiz kadim kültürüyle anılmıştır. Milletimizin kültürü ve sanatıyla insanlığa sunduğu ve bundan sonra sunacağı ürünlerin ortaya çıkması için ona uygun zemin ve imkân hazırlamak asli görevimizdir. Burada dikkat edilecek husus; milli kültürümüzü bütüncül olarak ele alıp temellendirmenin yapılması olacaktır.

Kültür, milletlere ortak aidiyet ve dayanışma ruhu kazandırdığı gibi birey toplum ilişkisini de biçimlendirme gibi çok önemli işlevleri de görmektedir. Böylesi milletlerin tarih sahnesinde var olmalarını sağlayan kültürün; yeşermesi, güçlenmesi milletlerin aydınları- sanatçıları ile ancak mümkün olmaktadır. Aydınların, sanatçıların önünü tıkayan, yasaklar getiren anlayışın tersine hür düşüncelerini sergileyebilecekleri ortamı hazırlamak milletlerin geleceği için vazgeçilmez bir tutumdur.

Sanat konusu toplumların tarih sahnesine çıkışlarıyla birlikte var olan bir olgudur. İnsanın varoluşunda duygularını arzularını bir şekilde dile getirme çabası içinde olması sanatın ortaya çıkışına vesile olmuştur.  İnsanlığın yaşama biçimlerini, yaşama bakışlarını, sanat biçimlerini ve sanata bakışlarını değiştirmiş, her dönemde ve her toplumda, sanat farklı görünümlerde ortaya çıkmıştır.

Sanat teorileri ve yaklaşımları üzerinde bu yazıda duracak değilim. Bireylerin estetik hazlarının farklı tezahürlerle ortaya çıkması, özgün bir hal alması hem sanatçının hem de yaşadığı çevrenin bir özelliğini gösterir.

Aydınların, sanatçıların sayısı bir ülkenin gelişmişliğinin, moderniteye uyumunun ölçütü olduğu gerçeğini unutmamak gerekir. Bu bağlamda yaratıcı zekâların önünü açmak, özgün çalışmaların ortaya çıkmasını sağlamak için partimiz her türlü ortamı hazırlayacak ve desteği verecektir.

Sanat etkinliklerinin yapılacağı yapıları çevrenin özelliklerine göre oluşturarak gençliğin ideolojik bağnazlıklardan ve uyuşturucu unsurlardan korunması da sağlanmış olacaktır.

Ayrıca küreselleşme furyasının milli kültürleri yutma girişimi karşısında milli kültürümüzü geliştirirken eğitim kurumlarında gençliğimizin milli kültür ile yetişmesi noktasında eğitim programları ve öğretim yöntemleri yeniden gözden geçirilecek ve gençliğin milli kültürle yetişmesi için resim sanat tarihi gibi derslerin yeniden işlerlik kazanması yoluna gidilecektir. Bu konularda kitle iletişim araçlarından azami ölçüde faydalanılacaktır.

Kültür ve sanat toplumlarda kriminolojik vakalarında aslında panzehridir. Bu yönüyle de kültür ve sanat bireysel ve toplumsal ruh sağlığının korunmasında büyük etkenlerden biridir.

İYİ PARTİ, bu çerçevede Kültür bakanlığını yeniden tanzim ederek fonksiyonel hale getirecektir. Bakanlık, sivil toplum örgütleri, Üniversiteler ve diğer kuruluşlarla eşgüdüm içinde kuruluşlar arasında işbirliğini geliştirilmesini sağlayarak Türk kültürü ve sanatı alanında yapılan çalışmalara gerekli desteğini verecektir.