Kadınlarda tablo kötü

Yaşları 65 ve üstünde yaklaşık 500 hasta üzerinde yapılan araştırmada, kadınların erkeklere göre daha az hareket ettiği belirlendi.

Fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanlarının, yaşlıların fiziksel aktivite düzeylerinin belirlenmesine yönelik gerçekleştirdiği araştırmada, ileri yaşlarda özellikle kadınlarda hareketsizlik oranının arttığı tespit edildi.


Araştırmada, toplumda günde 1 kilometreden az yürüyen ve oturarak iş görenlerin yüzdesinin yaş ilerledikçe arttığı, kadınlar arasında fiziksel aktivite düzeyinin her yaşta erkeklerden daha düşük olduğu kaydedildi.


Her beş kişiden birinin hareketsiz, her altı kişiden birinin yetersiz düzeyde fiziksel aktivite yaptığı belirtilen araştırmada, hareketsizlik oranının, 20–29 yaştan 70 ve üzerine gidildiğinde erkeklerde yüzde 6'dan yüzde 30'a, kadınlarda yüzde 3'den yüzde 52'ye kadar çıktığına işaret edildi.
 

"GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDE SORUN"


Ankara, İzmir, Antalya, İstanbul, Gaziantep, Erzurum ve Şanlıurfa'da çeşitli polikliniklere başvuran 65 ve üzeri yaşta 497 hasta üzerinde yapılan araştırmayı değerlendiren Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Yeşim Gökçe Kutsal, çalışmada, hastaların vücut yapıları, beslenme alışkanlıkları, hastalıkları, kullandıkları ilaçlar ve yaşam tarzlarına bakıldığını bildirdi.

Yaş ortalaması 71,9 olan hastaların yüksek düzeyde fiziksel aktivite yapanlar, orta düzeyde fiziksel aktivite yapanlar, düşük düzeyde fiziksel aktivite yapanlar olmak üzere üçe ayrıldığını anlatan Kutsal, “Kadınlarda, hipertansiyon, diyabet, kronik solunum yolu hastalığı olanlarda, geleneksel tarzda giyinenlerde fiziksel aktivite düzeyinin yetersiz olduğu saptandı. Yaş ilerledikçe ve vücut ağırlığı arttıkça fiziksel aktivite düzeyinin giderek azaldığı belirlendi” şeklinde konuştu.


Fiziksel açıdan hareketsizliğin, gelişmekte olan ülkelerdeki yaşlılarda önemli bir sorun olduğuna dikkati çeken Kutsal, sağlıkprofesyonellerinde ve toplumda bu konuda farkındalık yaratılması gerektiğini söyledi.

"AÇIK HAVADA YAPILACAK TEMPOLU YÜRÜYÜŞLER YARARLI"


Araştırma sonuçlarının, bilimsel kongrelerde sunulacağını ve tıp dergilerinde yayınlanacağını kaydeden Kutsal, yaşlılarda fiziksel aktivitenin arttırılmasına yönelik farklı platformlarda çalışmalar yürütülmesinin öngörüldüğünü belirtti.

Hareketsiz yaşam sürenlere yönelik önerilerde bulunan Kutsal, “Hareket etmelerine olanak sağlayacak çok bol veya çok dar olmayan rahat giysiler ve ayaklarını kavrayan, tabanı kaymayan, hafif ayakkabılar ile haftada 3 kez düzenli fiziksel aktivite yapmaya zaman ayırmalılar. Açık havada yapılacak tempolu 
yürüyüşler yararlı olacaktır” diye konuştu.

Kutsal, araba yıkamak, yürümek, bisiklete binmek, dans etmek, su içinde egzersiz ve aerobik yapmak, yüzmek, ayakta balık tutmak, golf oynamak gibi orta düzeyli egzersizler yapılabileceğini söyledi.

FİZİKSEL AKTİVİTENİN YARARLARI

Kutsal, yaşlılarda düzenli fiziksel aktivitenin kalp kasının kasılabilirliğini, kas beslenmesini, kas gücü ve esnekliğini, dayanıklılığı, dinamik dengeyi, uyku kalitesi ve süresini artırma, kan basıncını ve algısal işlevleri düzeltme, kalça ve omurga kırıklarını, hastaneye yatış sayısını, depresyon sıklığını, düşme ve kanser riskini azaltma, yakın hafızayı güçlendirme ve dikkat süresini uzatma gibi yararları olduğunu bildirdi.

Baş dönmesi ve göz kararması, kalp ritminde bozulma, göğüs ağrısı başlangıcı, egzersizi sürdüremeyecek kadar eklem ağrısı, halsizlik, ani gelişen nefes darlığı, soluk almada giderek artan zorlanma ve baş ağrısı durumunda egzersizin durdurulması gerektiğini vurgulayan Kutsal, hekimlerin yaş, sistemik hastalıklar, kalp ve damar ile solunum sistemi hastalıkları, kas ve iskelet durumunu göz önüne alarak kişiye özel egzersiz programları önermesinin yerinde olacağını kaydetti.