BAŞBAKANLIK Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından ilki mahkemece iptal edilen Galataport Kruvaziyer Liman projesinde ikinci ihale de mahkemelik oldu ama teklif alımları sürüyor. TMMOB Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası, İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul şubelerinin ortak açtığı davada Salıpazarı Kruvaziyer Limanı projesinin iptal edilen ilk projeyle aynı sorunları
taşıdığı belirtilerek yürütmesinin durdurularak iptali isteniyor. ÖİB’nin 20 bin liradan sattığı ihale şartnamesinde, projenin arka plandaki tarihi ve kültürel eserleri öne çıkarıp, şehrin turistik potansiyelini artıracağı, afet halinde İstanbulluların tahliye noktası olacağı savunuluyor. 22 Şubat’ta ihale ilanı çıkan, 30 Nisan’a kadar teklif alımları yapılacak projenin duyurulmasıyla birlikte Karaköy’deki turistik amaçlı inşaat faaliyetleri de hız kazandı. Bölgede yapımına başlanan veya yapımı planlanan 26 otel yükseliyor.
SALI PAZARI ADIYLA İHALEDE
22 Ekim 2012 ÖYK kararıyla onaylanan 1/5000 ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planları İBB’ye iletildi, askı süreci Ocak 2013’te tamamlandı. 22 Şubat 2013 tarihli resmi gazeteilanıyla proje ihaleye çıkarıldı ve 30 Nisan’a kadar teklif süresi belirlendi. Şehir Plancıları Odası’nın iptal ettirdiği Galataport projesi, bu ismin iki kişi adına Patent Enstitüsü’nde tescil edilmesi nedeniyle yeni proje Salıpazarı Kruvaziyer Limanı adıyla ihaleye çıkarıldı.
10 METRE DOLGU
Şartnameye göre “Salıpazarı Kruvaziyer Limanı” projesinin planlama alanı ve yapılaşma şartları şöyle: Toplam planlama alanı 100 bin 280 metrekare. Denize yapılacak 11 bin 867 metrekarelik dolgu alanı ile bu rakam 112 bin 147 metrekareye ulaşıyor. Kruvaziyer liman alanı 85 bin 208, yolları 892, rekreasyon alanı 13 bin 941, kültürel tesis alanı ise 12 bin 107 metrekare. Yapılaşma şartlarında emsal 1,50 olarak belirlendi. Toplam maksimum yapılaşma 127 bin 811 metrekare, mevcut tescilli yapılar 28 bin 555 metrekare, muhtemel maksimum yeni inşaat ise 99 bin 256 metrekare olacak.
ÖİB aleyhine Danıştay’da dava açarak yürütmesinin durdurularak iptalini isteyen üç oda şu itirazlarda bulundu:
· TDİ’ye bağlı ‘İstanbul Liman İşletmesi’ olarak faaliyetin sürdüğü Salı pazarı Liman Bölgesi, Galata Kulesi, Kılıç Ali Paşa Camii, Tophane Çeşmesi, Nusretiye Camii, Nusretiye Saat Kulesi, Tophane-i Medrese-i Amire Binası, Sokullu Camii gibi eserlerle aynı konumda olup İstanbul siluetinin önemli bir parçasıdır, kentsel Sit alanıdır.
· Anayasaya göre, kıyılar herkesin eşit ve özgür ortaklaşa yararlanmasına açıktır ve dava konusu plan ile Anayasa’da yer alan bu hükme aykırı bir kullanım getirilmektedir. İstanbul’da kruvaziyer turizmine yönelik altyapının geliştirilmesi ihtiyacı tarafımızdan da kabul edilmektedir. Ancak bu durumda bölgenin var olan sorunları katlanarak artacaktır.
Tarihi binalar otele dönüşüyor
SALIPAZARI Kruvaziyer Limanı projesinin ihaleye çıkmasıyla birlikte, bölgedeki emlak fiyatlarında büyük artış olduğu bildiriliyor. Katlı otoparkın bulunduğu yerden Amerikan Pazarı’na uzanan hatta büyük bir inşaat faaliyeti yürüyor. Aralarında 5 ve 6 yıldızlıların da bulunduğu 26 otelin inşaatı hızla yükseliyor. İşte şimdilik sayısı 26 olan otellerden bazıları:
· Kozluca Han ile Vakıflar Bölge Müdürlüğü binalarının yerine, 15 katlı, Karaköy’ün en büyük ve en lüks oteli inşa ediliyor. Afken Grup’a ait 6 yıldızlı, “Sofitel” otelinin 2014 Eylül ayında hizmete girmesi planlanıyor.
· Kemankeş’teki eski Türk Bank binasını Torunlar GYO otel yapacak.
· İptal edilen Galataport projesinin ortağı Offer Grup’tan Alkoçlar’a geçen, Karaköy’ün en büyük, en önemli tarihi eserlerinden Veli Alemdar Han 3 kez el değiştirdi, otel yapılıyor. Bu hanın bitişiğinde bulunan Çinili Han da otele dönüştürülüyor.
· Yılmaz Ulusoy iki tarihi binayı aldı, otele dönüştürme çabaları sürüyor.
· Karaköy’de 4 işhanı bulunan müteahhit Süha Fazlı da otel hazırlığında.