Özgenç, yaptığı açıklamada, geçmiş dönemde iç tüketimin canlanması ve harcamaların kayıt altına alınabilmesi için kredi kartı uygulamalarının desteklendiğini ifade etti.
Çoğu kişinin kredi kartına yapılan taksitlerle tüketime alıştırıldığını belirten Özgenç, Türkiye ekonomisinin yüksek ve istikrarlı büyüme dinamiği yakalamasına katkı verilmesi için kredi kartıyla alışverişte taksit sayısını sınırlayan düzenlemeye gidildiğini anımsattı.
Düzenlemeyi geç kalınmış olarak niteleyen Özgenç, "Kredi kartlarıyla ilgili önlemler gecikmiş bir karardır, zamanında önlem alınmalıydı. Zira bankalar tarafından insanlara sokakta işporta misali kredi kartı dağıtıldı. Bu uygulamanın yanlış olduğunun farkına şimdi mi varıldı? Vatandaşa, borçlanma için ayağını yorganına göre uzatmayı öğütleyenler ilk önce böyle bir uygulamaya izin vermemeliydi" dedi.
Özgenç, kredi kartı ve kredilerde taksitlerin sınırlandırılmasının alışveriş merkezleri karşısında esnafı zor durumda bırakacağını savunarak, şöyle devam etti:
"Bu uygulama özellikle perakende sektörü ve küçük esnafı fevkalade olumsuz etkiler. Bu karar, zaten zor durumda olan piyasaları daha da daraltacağı gibi aynı zamanda tüketiciyi de zor durumda bırakacaktır. Alınan kararla satışların olumsuz etkileneceği bir gerçektir. Bu düzenleme, perakende esnafını derinden etkileyecek. Elbette birtakım önlemler alınmalı ama alınırken de belli aşama içerisinde yapılmalı. Birden bire hayatın içinde olan ve yaşamı kolaylaştıran, alışverişte kayıtlı ekonomiye geçişin en büyük unsurlarından biri kısıtlanırsa, bu kez de senet gibi başka ödeme araçları devreye girecek. Ancak senetle satışta ise tüketici, esnafın insafına bırakılacak. Ayrıca bazı sektörlerde senetle mal alamayacak olan esnaf nasıl taksit yapacak?"
Özgenç, kredi kartında yapılacak kısıtlamanın aniden hayata geçirilmemesi gerektiğini dile getirerek, ani kısıtlamaların özellikle küçük esnafta ciddi daralma yaratacağını öne sürdü.