KIBATEK’TEN HABERİNİZ VAR MI? (I)

Zeynel KOZANOĞLU

 

KIBATEK’TEN HABERİNİZ VAR MI? (I)

Türkçe’yi seven, Türk diline bayrağımız derecesinde önem veren, özünde ve sözünde Türklük bulunan herkesin ilgileneceğini umduğum çok önemli bir kurumdan söz etmek niyetindeyim. Hele dilimizin, bayrağımızın ve hatta topraklarımızın kutsallığı konusunda gereken özenin gösterilmediği şu günlerde sözünü edeceğim KIBATEK’in önemi daha da öne geliyor. 

Kısaltılmış adıyla böyle anılıyor. Açık adı şöyle “Kıbrıs – Balkanlar - Avrasya Türk Edebiyatı  Kurumu” Birkaç ay öncesine kadar ne yazık ki, bu güzel oluşumdan benim de haberim yoktu. Turgutlu’da yayınlanmakta olan Kasaba’dan Esinti Edebiyat Dergisi’nin çekip çeviricisi Cüneyt Tanyeri dostum aracılığıyla kendimi “KIBATEK” çilerin yanında buldum.

İzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi'nde öğretim Görevlisi olarak çalışan Feyyaz Sağlam KIBATEK’ in fikir babası. Bu güzel insanın ilgi alanı “Türkiye Dışında konuşulan Türkçe” olunca böyle bir oluşuma gerek görmüş ve 1998 yılında fikir arkadaşı bir avuç aydınla ve 0n iki ülkenin temsilcileriyle başa vermişler, KIBATEK böylece doğmuş.

Feyyaz Sağlam Kurum’la ilgili olarak şu bilgiyi verdi:

“Çalışma alanımız dil -edebiyat ve çeviri ile sınırlıdır. Siyaset, ticaret, tarikat.. gibi konularla  kesinlikle ilgilenmeyiz. Amacımız Türkçenin dünyada iletişim, bilim, edebiyat, eğitim, yayın ve çeviri dili olmasına katkıda bulunmaktır. Dünyada nerede Türkçe, Türk Edebiyatı ve Türkoloji varsa oraya ulaşmayı ve destek olmayı amaç edinmiş durumdayız.”

Bir Türkçe sevdalısı olduğu her halinden anlaşılan Feyyaz sağlam, Türkçe konuşulan on yedi ülkede incelemelerde bulunmuş. Bu ülkeler arasında Avusturalya da var.

Feyyaz Sağlam  “Sponsorlar desteğiyle uluslararası etkinlikler düzenleyen KIBATEK’ in her yıl  Türkiye dışında Türkçe'ye hizmet edenlere ödüller verdiğini de bildirdi. Bu yıl "KIBATEK Uluslararası Edebiyat Şöleni" nin otuz dördüncüsünü İstanbul'da düzenleyeceklerini söyledi.

Geçtiğimiz 15 - 16 Ağustos günlerinde yaşanan “Uluslararası Yaz Edebiyat Buluşması” na bu satırların yazarı Zeynel Kozanoğlu  olarak ben de katıldım.  On dört değişik ülkede oturan ve Türkçe ile ilgilenen on dört yetişkin kişi bu etkinliğin davetlisi idik.

Bu buluşmada tanıdığım değerli kişilerle ve onlardan dinlediğim kimi çok önemli konularla ilgili söyleyeceklerim var.  Bir başka yazımda bu bilgileri okurlarıma aktarmayı planladım. Bu yazımı KIBATEK i tanımaya ve tanıtmaya ayırmış oldum.

Kıbatek’in bir de üç ayda bir yayınlanan bülteni var. Dünya Şiir Gününde ve pek çok vesilelerle paneller düzenleyen, kitap tanıtımları gerçekleştiren bu olağanüstü oluşum günümüze kadar yetmiş bir kitabın yayınlanmasını da gerçekleştirmiş.

Bu yazıyı burada noktalarken Kurumun onursal başkanı Dr. Mevlüt Kaplan adlı “Koca Çınar” ın elli yıldır sevdiğim bir değerli öğretmen ağabeyim olduğunu da hatırlatayım.

Baştan da söylediğim gibi 15- 16 Ağustos edebiyat buluşmasına katılan konuklar ile ilgili izlenimleri ve onların anlattığı yürek burkan gerçekleri benden dinleyebilmeniz için siz saygı değer okurlarıma gelecek hafta bu köşede buluşmayı öneriyorum. Hoşça kalınız.