Et Üreticileri Birliği (ETBİR) tarafından et sektöründeki son gelişmelere ilişkin bir basın toplantısı düzenlendi.
Toplantıda konuşan ETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bılıkçı, Türkiye’de 2012 yılında 915 bin ton kırmızı et üretimi sağlandığını aktararak "Geçen yılın kırmızı et ithalatı rakamı ise 25 bin 435 tondur. 2012 yılında ithal edilen canlı hayvan rakamı ise 465 bin 634 baştır. TÜİK 2012 veri kayıtlarına göre ülkemizde tüketilen toplam kırmızı et miktarının en fazla yüzde 15’i küçükbaş hayvan etinden sağlanmaktadır. 2012 yılında kişi başı kırmızı et tüketimi ise 12 kilogram olarak telaffuz ediliyor. ABD’de kişi başı kırmızı et tüketimi 60 kilogram, AB ülkelerinde ise 30 kilogram civarındadır. TÜİK kırmızı et üretim istatistiklerine göre, 2012 yılında toplam kırmızı et üretimi 915 bin 845 ton, sığır eti üretimi 799 bin 344 ton, koyun eti üretimi 97 bin 334 ton olarak gerçekleşmiştir" diye konuştu.
"ET KARIŞIMI SINIRLANDIRILDI"
Bılıkçı, Et ve Et Ürünleri Tebliği’nin eskisiyle kıyaslandığında atılan adımın büyüklüğünü ve tüketicilere sağlayacağı faydalarının daha iyi anlaşılabileceğini kaydederek "Yeni yayımlanan tebliğde bildiğiniz üzere kırmızı-beyaz et karışımı sınırlandırılmıştır. Bu konudaki haberlerde yapılan yanlış bilgilendirmeler nedeniyle tekrar üstünde durmakta fayda var.
Tebliğde kırmızı etle üretilen ürünlerde beyaz et kullanılamayacağı, ancak beyaz etle üretilen ürünlerde istenildiği takdirde kırmızı et de kullanılabileceği ancak ürün isminde bunun belirtilemeyeceği söylenmektedir. Yani ürün ismi piliç, hindi sosis, salam, ısıl işlem görmüş sucuk olarak kalmak kaydıyla ürüne istenildiğinde dana eti ve yağı da katılabilecektir. Dolayısıyla kırmızı-beyaz et oranı yüzdesinin ölçülememesi nedeniyle yaşanan sıkıntılar önlenip, piliç ve hindi ağırlıklı ürünlerinde ürün kalitesini artırmak için dana eti kullanmak isteyen üreticiye de kısıtlama getirilmemiştir" diye konuştu.
"FİYAT DEĞİŞİMİ GÖZLEMLENEBİLİR"
Atılan adımlar büyük olsa da eksiklikler barındırabildiğine işaret eden Bılıkçı, şunları söyledi:
"Et ve et ürünleri fiyatlarına gelince yeni tebliğ ile birlikte özellikle et ürünlerinde kaliteli ve kırmızı et içeriğinin artması nedeniyle genel bir fiyat değişimi gözlemlenebilir. Öte yandan pek çok firma daha sağlıklı ve güvenli üretim yapabilmek için yatırım yapmak durumunda kalacaktır. Ancak bu artış, sektöre çok daha kaliteli ürün girmesini sağlayacak ve halk sağlığı açısından çok daha güvenli bir ortam oluşacaktır.
Geleneksel et ürünlerimiz ülke ekonomisi ve hepimiz için bir değerdir. Aile sofralarımızda ve beslenmemizde hak ettiği yeri bu şekilde alacaktır. Sonuç olarak yapılan tüm bu çalışmalar sektörün iyileştirilip tüketicinin daha sağlıklı ve daha kaliteli ürünlere ulaşmasını sağlamak adına yapıldığı için bizler sonuna kadar destek veriyoruz. Ancak bu yapılırken denetimlerin sıklaştırılıp, tebliğin suistimale açık alanlarının biran önce kapatılarak sürece destek olmak isteyen iyi niyetli üreticilerin mağdur edilmemeleri gerektiğini düşünüyoruz."
"ÇOK FAZLA ARTIRMAK İSTEMİYORUZ"
Bılıkçı, ürünlerde fiyat artışına gidilip gidilmeyeceği sorulunca, "Üreticiler olarak aslında fiyatları çok fazla artırmak istemiyoruz. Fakat sonuçta daha da kaliteli, sağlıklı ve lezzetli bir ürün yapmak adına fiyatlarımızın artacağını öngörüyoruz. Ama biz üreticiler olarak fiyatları kesinlikle artırmak istemiyoruz. Piyasa şartları ve rekabet sonunda bu iş herhalde bir yerde oturacaktır ama olsa bile çok büyük oranlarda bir artış olacağını öngörmüyoruz. Yüzde 10-20 arasında bir zam gelebilir diye düşünüyoruz kırmızı et ürünlerine. Bunu piyasa şartları belirleyecek" dedi.