Bu şaşırtıcı sonuca Alman Erlangen-Nürnberg Üniversitesi, Alman Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü, Berlin Humboldt Üniversitesi ve Zürich Üniversitesi'nin ortaklaşa yürüttüğü bir araştırmada ulaşıldı. Bilim insanları büyük iyimserliğin yüksek oranda hastalık ve ölüm riskine yol açabileceği sonucuna vardı.
Araştırmacılar, çalışma için 1993-2003 yılları arasında Sosyo-Ekonomik Paneli tarafından elde edilen verilerden yararlandı. Yapılan ankete katılanlara her yıl hayatlarından ne kadar memnun oldukları ve beş yıl içinde ne kadar memnun olacaklarına inandıkları soruldu. Araştırmacılar daha sonra, beklentilerin gerçeği yansıtıp yansıtmadığını değerlendirdi.
Gelecekteki hayatlarından memnuniyet beklentilerini ortalamanın üstünde yüksek tutan yaşlı katılımcıların fiziksel şikâyet ve ölüm riski de yüzde 10 oranında arttı.
Erlangen-Nürnberg Üniversitesi'nden Frieder Lang, “Muhtemelen pesimist gelecek beklentileri, kendi sağlığına daha fazla dikkat edip tehlikelerden korunma senaryosunu da canlandırıyor” diyor.
KÖTÜMSERLİK YAŞLA ORANTILI
Araştırmaya göre, genç insanlar ise yaşlı insanların aksine gelecekleri için gerçek dışı bir pembe tablo çiziyor. Orta yaşlılar ise kısmen daha gerçekçi. Yaş arttıkça pesimistlik oranı da artıyor.
Araştırmacıları şaşırtan sonuç ise kişi geleceği konusunda ne kadar pesimistse, sağlığı ve geliri de o kadar istikrarlı oluyor. Lang, bunun insanların kalan zamanların sınırı konusunda daha hassas olduğunun bir göstergesi olduğu görüşünde. Ayrıca bu kişilerin, daha iyi bir gelecek umut etmektense var olan statülerini korumaya çalıştıkları kaydediliyor. Araştırma sonuçları “Psychology and Aging” adlı dergide yayınlandı.