YUNANİSTAN ile Almanya arasında ‘savaş tazminatı’ krizi patladı. Yunan hükümeti, 2.Dünya Savaşı’nda ülkenin uğradığı zarar için Almanya’dan resmen tazminat talebinde bulunma niyetinin ilk sinyalini verdi. Almanya, Yunan hükümetini ‘Olayları saptırarak halkın dikkati başka yöne çekmeye çalışmak’ ile suçladı. Atina’dan cevap ise ‘Ekonomik kriz başka, savaş tazminatı başka’ oldu. Başbakan Andonis Samaras’ın talimatı ile YunanMaliye Bakanlığı’na bağlı tüm dairelerin 2. Dünya Savaşı dönemi ile ilgili arşivleri incelendi. Dört ay süren çalışmalarda toplam 190 bin belge incelenerek, 80 sayfalık bir rapor hazırlandı.
130 MİLYON MARK ÖDEDİK
İçeriği gizli tutulan raporda, medyaya sızdığı kadarıyla, Almanya’nın Yunanistan’a hiçbir zaman savaş tazminatı ödemediği sonucuna varıldı. Buna karşı Almanya, 1950’li yılların sonlarında Yunanistan’a 130 milyon mark savaş tazminatı ödediğini ve konunun kapandığını savunuyor. Yunan Dışişleri Bakanı Avramopulos, sözkonusu rapor için ‘Eğer tazminat konusunda ilerleyeceksek, sağlam hukuki argümanlarımız olmalı. İlk adımı attık. Şimdi Devlet Hukuk Konseyi’nin görüşünü bekliyoruz. Konseyin görüşünü aldıktan sonra diğer adımları da atacağız” diyerek, tazminat talebine sıcak
baktıklarını gösterdi.
HİÇ BİR UMUT YOK
Almanya Maliye Bakanı Walfaung Schauble, Yunan Dışişleri Bakanı’nı ‘sorumsuzca’ davranmakla suçladı. “Yunanistan’da insanlar yanlış yola yönlendirileceklerine, bu ülkenin gerçekleştirmesi gereken ekonomik reformlar için aydınlatılmalı. Yunanistan’ın katetmesi gereken daha uzun bir yol var” diyen Schauble, tazminat konusunda da “Yunanistan için hiçbir umut yok. Bu konu çoktan kapanmıştır” ifadesini kullandı. Avramopulos, Alman Maliye Bakanı’na “Reformlar başka, tazminat konusu başka. Bu konunun kapanıp kapanmadığına da uluslararası adalet makamları karar verir” diyerek tepkisini dile getirdi. Yunanistan’ın 2. Dünya Savaşı için Almanya’dan tazminat talebinde bulunması için önce siyasi bir
karar alması gerekiyor. Tazminat talebi için olası bir karar da Atina-Berlin ilişkilerinde çok ciddi gerginliğe yolaçar.
825 bin Yunanlı hayatını kaybetti
ATİNA’da yıllardır savaş tazminatının miktarı konusunda çeşitli iddialar dolaştı. En az 160 milyar Euro’dan başlayan iddialar, manevi tazminat talepleri de eklendiğinde 540 milyar Euro’ya kadar çıktı. Gayrı resmi rakamlara göre, 2. Dünya Savaşı’ndaki Nazi işgali yıllarında 825 bin Yunan vatandaşı hayatını kaybetti. Bunlardan, 39 bini kurşuna dizildi, 12 bini serseri kurşunlarından, 600 bin kişi de açlıktan öldü.
Satılık Rum altını
EKONOMİK krizdeki Kıbrıs Rum yönetimi, merkez bankalarındaki 13.9 tonluk altın rezervinin 10.3 tonunu önümüzdeki ay satacak. Elde edilecek, 400 milyon Euro altın parası, bütçe açıklarında kullanılacak. Altın satışı kararı AB Komisyonu’nun Rumlar için hazırladığı 10 milyar Euro’luk kredi anlaşmasının içinde yer alıyor. AB Maliye Bakanları’nın 23 Nisan’da onaylaması beklenen anlaşmaya göre, Rumlar 2016’ya kadar 4 yıl içinde 23 milyar Euro’ya ihtiyaç duyacak. Bu süreçte 9 milyar Euro AB ülkeleri kredi verecek, 1 milyar Euro da IMF katkı yapacak ve toplam kredi miktarı 10 milyar Euro’ya ulaşacak.