Üsküdar'daki tören devlet erkanını bir araya getirdi. Törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile bazı bakan ve milletvekilleri katıldı. Törende yabancı konuklar da hazır bulundu. Törene Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Romanya Başbakanı Viktor Ponta ve Japonya Başbakanı Shinzo Abe da katıldı. Törenin ardından devletin zirvesi Marmaray'a binerek Üsküdar'dan Yenikapı'ya ulaştı.
Törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül yalnız katılırken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise eşi Emine Erdoğan ile birlikte geldi. Protokolde Gül ile Erdoğan'ın arasına Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud oturdu. Törenin başlamasının ardından Gül ile Erdoğan birbirlerine doğru eğilerek bir süre konuştu. İkilinin zaman zaman gülümseyerek yaptığı sohbet merak uyandırdı.
-DİYANET İŞLERİ BAŞKANI GÖRMEZ DUA ETTİ-
Yapılan konuşmaların ardından tüm konuklar açılış için kürsüye çıktı. Protokolün kürsüye çıkmasının ardından Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez dua etti. Protokol de Fatiha okudu. Daha sonra hep birlikte kurdele kesimi gerçekleştirildi. Kurdelenin kesiminden önce mikrofonu alan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Büyük eserin açılışını yapma ve hep beraber içinden geçme sırası geldi. Biraz önce hepimiz asrın projesi dedik. Böyle bir projeyi sadece açmamalıyız. Bayramlarda köprülere ne yaptığınızı millet biliyor. Asrın projesi için bir iyilik düşünüyorsunuzdur? Başbakan'a sormam lazım" diye konuştu. Cumhurbaşkanı Gül'ün sözleri üzerine Başbakan Erdoğan, ""Burasının bereketi iyi. Gerçi 5 milyar doları bulan bir yatırım. Sayın bakanım da notunu alsın. 15 gün burayı ücretsiz yapalım" dedi.
Bu haberin ardından Gül, "Ben de bunu bekliyordum. Bu projenin bayrımını yapıyorduk. Hayırlı uğurlu olsun" ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından hep birlikte kurdele kesildi.
GÜL: DÜNYA İÇİN SAYILI PROJELERDEN BİRİ
Törende konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Cumhuriyet'in 90. yıldönümünde hükümetin çok büyük bir hediye sunduğunu belirterek, bu projenin dünya için sayılı projelerden biri olduğuna dikkat çekti. Gül, "Çok büyük projeler önce hayal edilir. Sonra ideal haline gelir ve sonra da iş bilen kararlı, vizyon sahibi insanlar çıkar bunları gerçekleştirir. 153 sene önce hayal edilen bu proje hükümetimiz tarafından gerçekleştirildi" dedi.
Marmaray'ın Pekin ile Londra'nın arasını bağlayan bir tünel olduğunu, dünyayı ilgilendiren bir proje olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, "Son yıllardaki istikrar, güven ortamı büyük projeleri devreye sokma imkanı verdi. İnanıyorum ki; bu istikrar devem ettiği sürece büyük projeler Türkiye'nin hizmetine sunulacaktır. Değerli kardeşim Başbakan Erdoğan bu projeyi büyük bir kararlılıkla takip etti. Değerli Bakan Yıldırım, kararlı ve bilgili şekilde takip etti" diye konuştu.
Marmaray'ın büyük bir mühendislik projesi olduğunu vurgulayan Gül, yeni projelerinde hep birlikte hayata geçirileceğini söyledi.
ÇİÇEK: ÜLKENİN GELECEĞİ AYDINLIK
TBMM Başkanı Cemil Çiçek de konuşmasında, dünü hatırlayamayanların bugünün kıymetini bilemeyeceğini belirterek, , "Bugün Türkiye bu ve benzeri projeleri tek başına yapabiliyorsa ülkenin geleceği aydınlıktır. Yıkılacak duvarın altına akıllı adam oturamaz. Dostlarımız bu ülkeye yatırım yapıyorsa bu ülkenin geleceği aydınlıktır. Bu ülkede huzur ve gelecek var demektir. Her 29 Ekim'i bu projelerle kutladığımız zaman bayramımız daha anlamlı olacaktır" dedi.
-O İZİ TAKİP ETTİK-
Törende konuşan Başbakan Erdoğan da büyük gurur yaşadıklarını belirterek, Marmaray'ın İstanbul'a hayırlı olmasını diledi. "Projenin hayallerini kuran, bu hayallerini projelere döken Sultan Abdülmecit ve Abdülhamit'e rahmet diliyorum" diyen Başbakan Erdoğan, projenin anlamlı günde, Cumhuriyetin 90. yılında açıldığını belirtti.
Marmaray'ı özellikle 29 Ekim'de açmak istediklerini belirten Erdoğan, şunları söyledi:
"Bu kardeşiniz de bu şehirde doğdu. Bugün yaşadığımız büyük gurur Türkiye'nin gururudur. Bugün yaşadığımız gurur Cumhuriyetimizin, demokrasimizin, birlik ve kardeşliğimizin gururudur. Türkiye Cumhuriyeti 10. yılında demir ağlarla gurur duyuyordu. O izi takip ederek, hava, deniz yolu ağlarını kat kat artırarak 90. yılı benzer bir gurur ile ilan ediyoruz. Cumhuriyetin ilanına giden yolun nasıl zorlu yol olduğunu unutmadık. Gazi Mustafa Kemal buradan Samsun'a gitmek için kırık dökük bir gemi ile dalgalarla mücadele edip Samsun'a ulaştı."
MARMARAY AYNI ZAMANDA BİR İNSANLIK PROJESİDİR
Yolun medeniyet olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, cumhuriyetin kazanımlarına kat kat eklemeler yaptıklarını ifade etti. Cumhuriyeti adalet, eşitlik ve demokrasi ağları ile işlediklerini belirten Başbakan Erdoğan, "Marmaray 150 yıl öncenin hayalleri ile buluşturuyor. Ülkeleri, halkları birbirleri ile buluşturuyor. Marmaray sadece bir İstanbul değil, aynı zamanda bir insanlık projesidir" diye konuştu.
-TÜRKİYE'DEKİ HER BİR KARDEŞİM BU BÜYÜK YATIRIMLA GURUR DUYSUN-
Marmaray'ın barış ve dayanışma projesi olduğunu vurgulayan Erdoğan, Japonya ile Sinop'taki nükleer enerji projesini de yapacaklarını söyledi. 2015'te tüp geçidin de yapılacağını, aynı yıl 3. köprünün de bitirileceğini ifade eden Başbakan Erdoğan, "İstanbul'un ulaşımı için iktidarın neler yaptığının görülmesi için bunlar çok önemli. Biz Marmaray'ı İstanbul'un tarihine yaraşır şekilde barış ve kardeşliğin üzerine inşaa ettik. Bu insanlığın bir eseridir. Bizi sevsin ya da sevmesin. oy versin ya da vermesin. Türkiye'deki her bir kardeşim bu büyük yatırımla gurur duysun" şeklinde konuştu.
-TARİHTE ALTIN HARFLERLE YAZILACAK BİR PROJE OLDU-
Cumhuriyetin 100. yılınız daha güçlü projelerle kutlayacaklarını ifade eden Başbakan Erdoğan, "Marmaray çevreciliği, sağlamlığı ile bir ulaşım projesi olduğu kadar tarihte altın harflerle yazılacağı bir proje oldu."dedi. Başbakan Erdoğan, "İnşaat süresince çevre esnafı ile burada oturanı ile rahatsız oldu. Rahatsızlıklar verdik. Hakkınızı helal edin. Her kutlu doğum sancılı olur. Bu bir kutlu doğumdur. Sancı çektik ama hep beraber mutluluğu yaşacağız" dedi.
MARMARAY'IN YAPILIŞI SİNEVİZYONLA İZLETİLDİ
Başbakan Erdoğan, protokoldeki yerinin almasının ardından alandaki vatandaşları selamladı. Tören İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Daha sonra Marmaray'ın yapılışını konu alan sinevizyon filmi izletildi. Yabancı konuklar için simultane çeviri yapıldı. Konuşmaların ardından Erdoğan'a da Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından hediye verildi. Törende ilk olarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş konuştu. Topbaş'ın ardından Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım konuşmasını yaptı. Daha sonra yabancı konuklar söz aldı. İlk olarak Romanya Başbakanı Viktor Ponta törende konuşma yaptı. Konuşmanın ardından Bakan Yıldırım, Ponta'ya hediye takdim etti. Hediye takdiminin ardından Japonya Başbakanı Shinzo Abe söz aldı. Yıldırım, Japon Başbakana da hediye takdim etti.
BAŞBAKAN ERDOĞAN'DAN MARMARAY YORUMU
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Marmaray'ın ilk seferi sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, "İdealler hayallerle gerçekleşir. Tabii bu da hayaldi ve idelamizi gerçekleştirmemizin mutluluğunu yaşıyoruz. Özellikle 2004'den bu yana hedeflerimizin gerisine düştük. Daha kısa zamanda ulaşacaktık. Öyle de olsa böyle de olsa hamdolsun bugün bunu açmış ublunuyoruz. Artık bundan sonra İstanbul'umuzun 2015'deki projenin açılması yine 2015'te Yavuz Sultan Selim köprüsünün açılmasıyla boğazdaki bu sıkıntıları bu gidiş gelişlerdeki tıkanıkları aşacağız. Toplu taşımacılıkta önemli adım atıyoruz. Toplu taşımacılıkta burası önemli bir merkez olacak çekim alanı olacak. Bunların hepsini 2. köprüye almış olacağız ve otomobillerle de şimdi yapacağımız 2015'de açılışı gerçekleşecek olan deniz altındaki tüp geçitle de bir rahatlama gelecek. Yani 2015 sonu İstanbul'da ulaşımın çok daha rahat olacağına inandığım bir yıl olacak. Bundan dolayı emeği geçen arkadaşları kutluyor, İstanbulumuza hayırlı olsun" diye konuştu.
MARMARAYA YOĞUN KATILIM PROTOKOLE ZOR ANLAR YAŞATTI
Asya ile Avrupa arasında denizin altından demiryolu ulaşımını sağlayan Marmaray, törenle açıldı. Üsküdar'daki törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile bazı bakan ve milletvekilleri ile Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Romanya Başbakanı Viktor Ponta ve Japonya Başbakanı Shinzo Abe da katıldı. Üsküdar'daki açılış töreninin ardından protokoldekiler, Marmaray'ı kullanarak, Yenikapı'ya ulaştı. Protokolün, trene gelişi öncesi korumalar tarafından trendeki güvenlik kontrolleri son kez gözden geçirildi. Temizlik görevlilerinin de tren kapılarını sildiği görüldü.
VATMAN KOLTUĞUNDA CUMHURBAŞKANI GÜL
Bu arada Marmaray'daki ilk geçişe protokol katılımının yoğun olduğu gözlendi. Kalabalığın trene akın etmesi bazı bakanların da zor durumda kalmasına neden oldu. Korumalar, devlet erkanına yol açmak isterken zaman zaman zorlandı. Vatman koltuğuna Cumhurbaşkanı Gül otururken, Başbakan Erdoğan, TBMM Başkanı Çiçek ile konuk devlet başkanları Gül'ün yanında yolculuk etti.
Başbakan Erdoğan'a açılışta eşlik eden eşi Emine Erdoğan'ın da yoğunluktan dolayı Erdoğan'ın kolundan çıkmadığı görüldü.
Yaklaşık 20 dakikada Yenikapı istasyonuna gelen protokol üyeleri, Marmaray çalışmaları sırasında bulunan tarihi kalıntıların sergilendiği alanı gezdi.
MARMARAY VATANDAŞLARIN AKININA UĞRADI
Asya ile Avrupa kıtalarını denizin altından demir yoluyla birbirine bağlayan Marmaray, açılışın ardından vatandaşların akınına uğradı.
Başbakan Erdoğan’ın, geçişlerin 15 gün ücretsiz olacağı müjdesinin ardından Marmaray Yenikapı durağı vatandaşların akınına uğradı. Bazıları ise, Üsküdar’daki tören açılışından sonra Marmaray treni ile Yenikapı’ya gelen devlet erkanını selamladı. Yenikapı’daki durağa gelenler ücretsiz olarak gişelerden geçerek trene bindi. Yenikapı civarında yoğun kalabalık nedeniyle polis geniş güvenlik önlemleri aldı.