MHP’nin, ‘dershanelerin kapatılmasının eğitim sisteminde ne gibi problemlere neden olacağının araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla’ bir Meclis araştırması açılmasına ilişkin önerisi AK Parti tarafından reddedildi. MHP’nin grup önerisine CHP de destek verirken BDP karşı çıktı.
MHP’nin dershanelerle ilgili araştırma önergesine ilişkin görüşmelerin dün yapılmasına ilişkin grup önerisi Meclis Genel Kurulu’nda ele alındı. MHP adına konuşan Ankara Milletvekili Zuhal Topçu, eğitim sisteminin ‘sınav odaklı hale getirildiğini’ söyledi. Şu anda bile, yeni karar verilen sistemde sınav sayısının 12’ye çıktığını anlattı. Dershanelerin, eğitim kurumlarının yapması gereken işlemleri üstlendiğini aktardı. Eğitimin siyasete alet edilmemesini isteyen Topçu, “Dershaneler ‘hizmette sınır yok’ anlayışıyla öğrencilerin düzeyinin belirlenmesi, etüt, konu tekrarı, öğrenci takip sistemi, kariyer planlama, rehberlik etme ve sırdaşlık rollerini üstlendiler. Bugün dershaneleri özel okullara çevirerek problemi çözeceklerini zannediyorlar. Ama özel okulların kontenjanlarının yüzde 40’ının boş kaldığını görebiliyoruz. Hangi türlü, hangi şekilde, hangi nedenle bunları özel okullara çevireceksiniz? Ve yine, Bakanlığın yaptığı araştırmalarda 4 bin dershaneden yalnızca 263’ünün özel okul olabilme özelliklerine sahip olduğunu görebiliyoruz. Lütfen yolda yürürken sağınıza solunuza iyi bakmanızı öneriyoruz. Çünkü 2 apartman arasında okullar yapılmaya başlandı, inşa edilip tabelalar takıldı. Bu çocuklar nerede oynayacak, bu çocukların sosyal veya fiziki ihtiyaçlarını giderebilecekleri alanlar nedir, bunları kimse düşünmüyor.” dedi.
CHP Milletvekili Tanju Özcan ise, dershanelerin bir eğitim sisteminde bir ‘sebep’ değil, ‘sonuç’ olduğu üzerinde durdu. Eğitim öğretim anlamında yetersizlikten ve mevcut sınav sistemi nedeniyle dershanelerin sayısının arttığını kaydetti. Özcan, “Peki, sınav esaslı eğitim sisteminden vazgeçmeden siz bu dershaneleri nasıl kaldıracaksınız? Dershaneler kapatılınca Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesindeki bir genç ile batıda bir ilde Anadolu veya fen lisesi mezunu bir gencin eşit şartlarda yarışabileceğinin garantisini verebiliyor musunuz? 300 bine yakın atanamayan öğretmen var, bir de üstüne üstlük dershaneler kapatılınca 55 bin öğretmen açığı daha doğmasına sebebiyet vereceksiniz. Kastınız eğer cemaatle hesaplaşmaksa lütfen Türkiye’de milyonlarca çocuğumuzu ilgilendiren eğitim üzerinden bu hesaplaşmayı yapmayın.” diye konuştu.
AK PARTİLİ ÖZDEN’DEN ‘UR’ BENZETMESİ
AK Parti Muğla Milletvekili Yüksel Özden ise dershanelerin fırsat eşitliği sağladığı yönündeki görüşlere tepki gösterdi. Bunun bir ‘tenakuz’ olduğunu savunan Özden, dershanelere parasını ödeyenlerin gidebildiğini kaydetti. AK Partili Özden, dershaneleri bir ‘ur’ olarak tanımladı, milletin kaynaklarını sömürdüğünü, çocukların sosyalleşmesini engellediğini anlattı.
MHP’nin teklifine AK Parti’nin yanı sıra BDP de karşı çıktı. BDP Muş Milletvekili Demir Çelik, eğitim sisteminin ‘tekçi ve merkeziyetçi’ olduğunu anlatarak, dershaneleri ‘meşru olmayan zeminlerden biri’ olarak niteledi. Çelik, “Dershane de bir ticarethane olduğundan, eğitimi metalaştırıp satın alınacak ve satılacak bir konuma getirdiği için de bu döngü bir kısır döngüye gitmiştir. Siyasal alanda olduğu gibi, eğitimde de devlet bilerek, isteyerek paralel devlete yol açmıştır. Birçok odak, birçok siyasal yapı bu dershanelerin üzerinden eğitim dışı bir kısım faaliyetlerini de gerçekleştirmenin zeminine dönüştürdüğünden dershaneler neredeyse devlete ve sisteme karşı direnen belirli uluslararası odaklar konumuna gelmiştir.” dedi.
İbrahim Asalıoğlu - zaman