Uluslararası istatistiklerde ülkesinde en çok mülteci yada sığınmacı barındıran ülke Türkiye. Mülteci, sığınmacı ve göçmen hepsinin statüleri farklı, peki ne anlama geliyor, aralarındaki fark nedir?
Mültecinin tanımı şöyle; Mülteci; "Irkı, dini, milliyeti, belli bir sosyal gruba mensubiyeti veya siyasi düşünceleri nedeniyle zulüm göreceği konusunda haklı bir korku taşıyan ve bu yüzden ülkesinden ayrılan ve korkusu nedeniyle geri dönemeyen veya dönmek istemeyen kişi" olarak tanımlanıyor. Yani mültecilere; uluslararası anlaşmalarla özel statü ve hukuki koruma sağlanıyor.
Sığınmacı ise; Mülteci olarak uluslararası koruma arayan ancak statüleri henüz resmi olarak tanınmamış kişilere deniyor.
“Göçmen” ise; Ülkesinden ekonomik veya diğer nedenlerle gönüllü olarak ayrılan kişi demek. Yani göçmenler ülkelerini kendi istekleri doğrultusunda terk ederken, mülteciler ülkelerini terk etme zorunda kalan ya da terk ettirilen kişilerden oluşuyor.
Bir de ülkemizdeki yabancıların geldiği ülkelere bakalım. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresinin verilerine göre Afganistan, Pakistan, Suriye, Irak, Filistin, Bangladeş, Özbekistan, Cezayir, İran, Orta Afrika Cumhuriyeti ve diğer ülkeler diye sıralanıyor. Bu sıralama 2018 yılında yakalanan düzensiz göçmenler grafiğinden alınmıştır. Bu grafikte Afganistan’dan 100.841 kişi, en sondaki diğer kategorisindeki ülkelerden 29.724 kişi yakalanmış.
Şimdi kim mülteci, kim sığınmacı kim göçmen karar verin. Yabancılar arasında en büyük grubu 3.634.378 kişi ile Suriyeliler oluşturuyor. Toplamda ise altı buçuk milyon sığınmacı, göçmen ve mülteci olduğu tahmin ediliyor.
Toplumda özelde Suriyeliler'e genelde yabancılara karşı tepki oluşmaya başladı. Geçen hafta Suriyeliler miting yaptılar ve olaylar çıktı. Yabancıların karıştığı suçlar giderek çoğalıyor. İnsanlar artık oturduğu apartmanda yabancı istemiyor.
Ekonomik durumdaki bozulmayı mültecilere yapılan yardımlara bağlıyor. Şimdiye kadar sessiz kalan halk artık homurdanmaya başladı. Bayramlarda ülkesine girebiliyorsa diğer zamanlarda da gidebilir neden hala ülkemizde diye soruyor.
Yapılan araştırmalarda mülteci sorununa çekinmeden cevap veriyorlar. Toplumdaki yüksek hassasiyeti hükümet de görmüş olacak ki, İstanbul’a izinsiz gelen göçmenleri İstanbul dışına çıkarmak için girişim başlattı.
Mülteci statüsünde olanlar bir yana en azından göçmen olarak gelenlerin ülkelerine gönderilmesi bile sorunu hafifletir.
Daha büyük sorunlar çıkmadan kalıcı çözümler üretilmeli. 5-6 Milyon sığınmacıyı koruyacağım düşüncesiyle 81 milyonun huzurunu ve güvenliğini tehlikeye atamayız.