Okul servislerinde sürücü kalitesi

Dr. Suat SARI

Okullar açılıyor, İstanbulluyu trafik kaosu bekliyor.

Almanya’da 40 yıldır uygulanan esnek mesai, İstanbul’da neden uygulanamıyor?

Çocuklarımızı emanet ettiğimiz servisler ne durumda?

Okul servisleri sürücülerinin 5 yılda bir psikoteknik belgesi sunması yanlıştır. Hiç bir sürücünün psikolojisi 5 yıl aynı kalamaz.

Okul servisleri sürücüleri her öğretim yılı başında davranış psikolojisi, öfke kontrolü, stresle mücadele eğitimleri almalıdır.

Okul Servis Araçları yönetmeliğinde sürücünün sağlık raporu AİLE HEKİMİ'nden alınır ve beş yılda bir yenilenir denirken (!), öğrencilerimizi taşıyan araçların fenni muayenesi ise her yıl yapılmaktadır. TRAJİ KOMİK!..

Hiçbir sürücünün psikolojisi 5 yıl sürecinde aynı kalamaz. Psikoteknik ve psikiyatr testleri her yıl yapılmalıdır.

SÜRÜCÜLERİN SAĞLIK RAPORLARI AİLE HEKİMLİĞİNDEN ALINMAMALI, AİLE HEKİMLİĞİ BİR İHTİSAS KURUMU DEĞİLDİR. SÜRÜCÜLERİN SAĞLIK TESTLERİ  RAPORLARI HER YIL VE TAM TEŞEKKÜLLÜ HASTANEDEN ALINMALIDIR.

Öğrenci servisi sürücülerinin her yıl yıl hem fiziksel hem de psikolojik muayeneden geçmeleri, gerekiyor. Çocuklarımızı emanet ettiğimiz sürücülerin, hem kendi sağlıkları, hem de kazaya sebebiyet vermeleri halinde, trafikteki diğer insanların sağlıkları ve mutlulukları için önem arz etmektedir

Hatırlanacağı üzere Ağustos 2021 ‘de, İBB'nin servis sektörüne yönelik şoförlerden uyuşturucu kullanamadığına dair istenen testler sonucunda, 5.300 şoförün uyuşturucu kullandığı tespit edilmiştir.

Bu sebeple okul servis sürücülerinden, öğretim yılı başında ve yarı yıl tatili sonrasında bu belgeler okul idareleri tarafından talep edilmelidir.

Şu anda idrar yöntemi ile yapılan uyuşturucu kullanım testleri son 3 gün uyuşturucu kullanımlarını gösterdiğinden (uyuşturucuyu 3 gün içinde kullanmayanın testi negatif çıkmaktadır), bu testlerin saç üzerinden yapılarak 4-6 ay arası uyuşturucu kullanımları tespit edilmelidir.

Okul servis araçları, mutlaka sürücü ve araç kalitesi ve donanımı ve potansiyel taşıma gücü ile diğer taşımacılık sektöründen mutlaka ayrılmalıdır.

Bu planlama yeniden yapılarak, can güvenliği ve etik kurallar yerine oturtulmalıdır.

Pandemi sürecinde günde birden fazla farklı işe giderek yolcu taşımacılığı yapan bir aracın, hijyen ve temas etkisi varken öğrenci taşıması, pandemi döneminde tehlike arz etmektedir.

Öğrenci servisleri ve dolayısıyla sürücüleri, pandemi döneminde bulaş riski açısından başka bir amaçla başka işyerlerine yönelik taşımacılık yapmamalıdır.

Bu tedbirlerin ulaştırma bakanlığınca  karayolu taşıma yönetmeliğinde revizelerinin yapılması acil önem arz ediyor.