Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Bilir, sigarayı bırakmak için ramazan ayının önemli fırsatlar yarattığını, oruç tutmanın bir ibadet olmasının yanı sıra irade gücü bakımından da önemli olduğunu söyledi.
Sigara içenlerin oruç süresince nefislerini kontrol altına aldıklarını anlatan Bilir, “Uzun saatler boyunca sigara içmeden durabilen kişiler, akşamları da sigara içmemeyi sürdürebilirler ve bu şekilde sigaradan tamamen kurtulmuş olurlar” dedi.
Bilir, sigaradan kurtulan kişilerin daha rahat nefes almaya başlayacaklarını, ağız kokusundan kurtulacağını, iştahlarının düzeleceğini ve daha rahat yemek yiyebileceklerini ifade ederek, insan sağlığına zarar veren davranışların dini açıdan da uygun bulunmadığına dikkati çekti.
Sigara içenlerde kanser, kalp ve akciğer hastalıkları, felç gibi ölümcül sağlık sorunlarının oldukça fazla görüldüğünü belirten Bilir, “Bu açıdan bakıldığında sigara içilmesi insan vücuduna zararlı olması nedeniyle İslam dini tarafından da uygun olmayan bir davranıştır” diye konuştu.
Uzun süre sigara içmeyince nikotin eksikliğine bağlı çarpıntı, terleme, iç sıkıntısı gibi bazı belirtilerin ortaya çıkabileceğinin altını çizen Bilir, “Ramazanda tiryakilerde bu belirtiler ortaya çıkarsa nikotin bandı ile bunları kontrol etmek mümkün. Zaten Diyanet İşleri Başkanlığı da nikotin bandı kullanmanın oruç açısından sakınca yaratmayacağını açıklamıştı” şeklinde konuştu.
İftardan hemen sonra sigara içilmesinin tehlikeli olduğunu ifade eden Bilir, şunları kaydetti:
“İftardan sonra hazım işlemi nedeniyle kanın önemli bir bölümü karın ve bağırsaklar bölgesine yönelir. Bunun sonucu olarak da kalp, beyin gibi organlara daha az kan ulaşır. Bu durumda bir de sigara içilirse, sigara dumanı nedeniyle damarlarda daralma meydana geleceği için kalp krizi gibi ciddi sorunların riski de artabilir.”
Bilir, sigarayı bırakmak isteyenlerin ALO 171 numaralı Sağlık Bakanlığı Sigara Bırakma Danışma Hattını arayıp yardım isteyebileceğini ifade etti.