California Üniversitesi Kimya ve Biyomoleküler Mühendisliği bölümünden Profesör Yunfeng Lu ve Güney California Üniversitesi Biyokimya ve Moleküler Biyoloji bölümünden Profesör Cheng Ji, araştırma amacıyla deney farelerini sarhoş etti. Onlara yetişkin bir erkeğin 10 bira içmesine denk gelecek oranda alkol verdiler. Sarhoş fareler, daha sonra iki gruba ayrıldı.
Bir gruptaki fareler sarhoşluklarıyla serbest bırakılırken, diğer gruptaki farelere iki enzimden oluşan ve kandaki alkol oranını hızla azaltan bir kokteyl şırınga edildi.
90 DAKİKADA 3'TE 1'E DÜŞTÜ
Nature Nanotechnology adlı dergide yayımlanan araştırmaya göre, enzim verilen fareler, diğer gruptaki farelere kıyasla iki saat daha erken uyandı ve normal şekilde beslendi. 45 dakika kadar sonra kandaki promil oranı yüzde 10 oranında azalmıştı. 90 dakika sonra ilk promil değerlerinin sadece üçte biri görülebiliyordu.
Bilim insanları, yakında alkol zehirlenmelerinin tedavi edilmesini önleyecek bir hap geliştirmeyi amaçlıyor. Ancak insanlar üzerinde deney yapılması henüz planlanmıyor.
Alkol zehirlenmesi kişi, 3,5 litre bira ya da 1,2 litre kadar şarap aldığı zaman ortaya çıkabiliyor.