Suriye’de radikal İslamcıların muhalifler içinde artan etkisi tartışma yaratırken 13 büyük silahlı grup, merkezi Türkiye’de olan Suriye Ulusal Koalisyonu’nu (SUKO) tanımadıklarını belirterek aralarında El Kaide’ye yakın El Nusra’nın da bulunduğu gruplarla ‘İslami Cephe’ kurma kararı aldıklarını açıkladı.
Aralarında Ahrar el Şam, Tevhid Tugayı ve İslam Tugayı gibi askeri alanda güçlü grupların da olduğu, binlerce üyeye sahip 13 örgüt, önceki gün internete yükledikleri videoyla, Batı’nın desteklediği General Salim İdris’in lideri olduğu Yüksek Askeri Şûra’yı da tanımadıklarını açıkladı. Yurtdışında kurulmuş tüm örgütlerin ve SUKO’nun muhalifleri temsil etmediğini belirten gruplar, tüm rejim karşıtlarına da “Şeriata dayalı İslam birliği altında bir araya gelme” çağrısı yaptı. Ilımlı İslamcı olarak tanınan Tevhid Tugayları lideri Abdulaziz Selame’nin okuduğu ortak açıklamanın imzacıları arasında Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) bel kemiği olarak görülen en az üç grup da var.
ÖSO’YA CİDDİ DARBE
Syria Comment adlı blog’da yazan siyasi analist Aron Lund’a göre, “ÖSO’nun önemli bir bölümünü oluşturan bu grupların muhaliflerin siyasi çatı örgütüne cephe alıp cihat yanlılarına katılması, Suriye savaşının geleceğini etkileyecek bir dönüm noktası.” Batı’dan gelendestek gelmedi diye Esad rejiminin savaşta üstünlüğü ele geçirmesi, ABD’nin askeri müdahaleden vazgeçmesi ve yabancı ülkelerden beklenen desteğin gelmemesi nedeniyle, birçok muhalifin parasal ve askeri alanda üstünlüğe sahip saflara katıldığı belirtiliyor. El Kaide’ye bağlı Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) ile Batı tarafından desteklenen ÖSO arasında bir süre önce yaşanan çatışmalar da El Kaide’ye desteği arttırdı. IŞİD, geçen hafta Türkiye sınırında muhaliflerin kontrolündeki Azez kasabasını ele geçirmiş, çok sayıda ÖSO üyesi çatışmalarda ölmüştü.
Kimyasal denetçiler tekrar Suriye’de
Birleşmiş Milletler’e bağlı kimyasal denetçiler, bir ay aradan sonra Suriye’ye geri döndü. Denetçiler, kimyasal silah kullanıldığı iddia edilen Han el Assal, Şeyh Maksud ve Sarakeb bölgelerinde kanıt arayacak. Denetçiler, 21 Ağustos’ta Şam yakınlarındaki Guta bölgesinde 1400’den fazla kişinin kimyasal silah saldırısında öldüğü haberleri üzerine geçen ay bölgede incelemede bulunmuştu.