Şişli Belediyesi, kadınlara yönelik şiddete ilişkin toplumsal farkındalığı arttırmak ve şiddetle mücadele mekanizmalarını yaygınlaştırmak amacıyla Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu ile işbirliği protokolüne imza attı. İşbirliği protokolü, Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin ve Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü’nün katılımı ile imzalandı.
Acil Yardım Hattı numarası yaygınlaştırılacak
Protokol kapsamında, kadınların şiddet ve istismar vakalarında ihtiyaç duydukları hukuki, psikolojik ve sosyal destek mekanizmalarına erişimlerini kolaylaştıracak şekilde Federasyon bünyesindeki Acil Yardım Hattı numarası yaygınlaştırılacak.
Bununla birlikte, kadınların erişebilecekleri, kadından yana bakış açısı ile faaliyet gösteren Acil Yardım Hattı’nın kamuoyuna duyurulması, ilçe sınırları içindeki kadına yönelik şiddet ve istismara ilişkin istatistiki verilerin paylaşılması ve kadın örgütleri ile Belediye işbirliğinin geliştirilmesi hedefleniyor.
“Kadınların yanında olacağız”
İşbirliği protokolünün imza töreninde bir konuşma yapan Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü ile imzaladıkları Acil Yardım Hattı Protokolü ile Şişlili komşuların şiddet ve istismarla mücadelede hukuki yardım, psikolojik danışmanlık ve sosyal destek ihtiyaçlarının karşılanmasına destek olacaklarını vurguladı.
Keskin, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
“Şişli Belediyesi olarak, ilçemizde yaşayan kadınların kent yönetimine katılımından tutun da, tüm hizmetlere erişimine kadar, hayatın her alanında varlık gösterebilmeleri ve ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için büyük bir hassasiyetle hareket etmekteyiz. Biz bu yola çıkarken hedefimizi; ‘Eşit Hizmet- Toplumcu Belediyecilik’ olarak açıkladık. Şişli’de mutlak cinsiyet eşitliğini tesis ederek, kadınlar ve çocuklar için şiddetsiz bir hayatı güvence altına alana dek kadınların yanında ve verdikleri mücadelelerinin destekçisi olacağız”
“Şiddet çok fazla algılanmadı”
Keskin’in ardından söz alan Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, göreve geldiği ilk gününden, bu konuda kafa yoracağını ve önlemler alacağını anlatan bir belediye başkanı ile birlikte olmanın onurunu ve gururunu taşıdığını belirterek, “Çünkü çok uzun yıllar gerek yerel yönetimde gerekse kamusal alanın dışında şiddet çok fazla algılanmadı. Bugün, geldiğimiz noktada bir yerel yönetimin sorunu çözecek mekanizmaları hayata geçirmesi devlet politikasını olmasa bile zorlayıcı unsur olacaktır.
Çünkü biz biliyoruz ki; devletin acil yardım hattı dört dörtlük işleyebilseydi yerel yönetim bu konuda orayla irtibatı geliştirecek, genişletecekti. Ancak, yerel yönetimin şu anda yaşadığı alandaki seçmenine hizmetini sunma çabasını götürebileceği, bu konuyu üstlenmiş bir sivil toplum avukatı olarak karşınızda duruyorum. Türkiye’nin ilk ve tek acil yardım hattını, aradığınızda size psikolojik ve adli yardım yönlendirmelerini yapabilecek. Pandemi döneminde kadın sığınma evlerinin test yapmadan almadığı, bu ülkenin şiddetten sokakta kalmış kadınlarını otelde ağırlayacak kadar da işleri büyütecek ya da bu öngörüyü hayata geçirebilecek bir performans sergiliyoruz” dedi.
“Veri bankası eksikliği var”
Kadına şiddet kapsamında bir veri bankası eksikliği olduğuna da işaret eden Güllü, “İşte bu işbirlikleriyle beraber, Şişli’de ne kadar şikâyet geldi, şikâyet hangi semtten geldi ve şikâyeti yapan kişinin şikâyeti üzerine sorunu nasıl çözdük? Kişisel verilerin korunmasına kanununa dikkat edilerek kişinin kimliğini gizleyerek, sorunu çözdükten sonra size bilgileri gizli kalmak koşuluyla; kaç kişi ne kadar hizmet aldı öğrenebileceksiniz. Bu nedenle bizim yaygınlaştırılma oranımızın artması çözüme yönelik çabaları da arttıracaktır. Ve şiddetsiz Bir Şişli ibraz etme yönünde bu işi tamamlayacağımıza inanıyorum” şeklinde açıklamada bulundu.
Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Acil Yardım Hattı:
(0549) 656 96 96 ve (0212) 656 96 96 (7/24)