SİSTEMSİZ EĞİTİM...
Eğitim uzmanlarına soruyorum.
Türk Milli Eğitiminde uygulanan sistemin adı nedir?
Öğrencilik yıllarıma dönüp baktım..
O yıllardaki eğitim sistemi mi daha verimli idi;bu gün aradan yıllar geçmesine rağmen uygulanan sistem mi daha verimli,akılcı ve bilimseldir?
Keşke bu soruya olumlu cevap verebilsem..
Milli Eğitim temel amaçları dahil,ders kitaplarına varıncaya kadar Türk Milli Eğitimi maalesef çökmüştür..
Eğitimde sistem değil,sistemsizlik ön plana çıkmıştır..
Eğitim kalite ve seviye değişen teknolojik koşullara rağmen çok gerilerde kalmıştır.. Eğitimde sistemsizlik ön plana çıkarılmıştır..
Yabancı dil Eğitimden başlayarak, tüm alanlarda uygulatılmak isetnilen yöntem ve tekniklerin hiç birisi insan eğitimi ile ilgili değildir..
Bir çok defa yazdım.. Tekrar yazıyorum.. Ülkemizde uygulanan eğitim sistemi (özür dileyerek ifade ediyorum.) vahşi hayvanları biraz ehilleştirmek için kullanılan sistemin ta kendisidir.. Bu düşüncemi bir çok meslektaşıma da ifade ettim..
Liyakat; ehliyet, bilgi ve deneyim İlk Öğretimden Üniversitelerimize kadar mumla aranır hal almıştır..
Bu sene bir kaç ders ktabını inceleme fırsatım oldu.. Bu kitaplara ders kitabı demek çok zor. Konuların ne amaçları belli ne de davranış haline dönüştürmek istenilen sonuçları belli..
195o li yıllarda ilk okula başlayan çocuklara okuma yazma öğretmek için kullanılan “”UYU UYU YAT UYU..ALİ TOP OYNA..AYŞE ZIPLA..”” saçmalıklardan hiç farkı olmayan günümüzün ders kitaplarındaki konularla bezenmiş ifadeler..
Ders kitaplarında Milli Eğitimin ne vizyonu var ne de misyonu.. Vizyon ve misyon okullarımızdaki banoları süslemek için kullanılan sözlerden ibarettir.. Bunu söylediğinizde birileri huzursuz oluyor..Siyaset yaptığınızı söylüyor.. Halbuki şahsen eğitim alanına kesinlikle siyasetin sokulmamasına samimiyetle inanıyorum..
Okullara,Camilere ve Türk Silahlı kuvvetlerimize asla siyaset bulaştırılmamalıdır, diyorum.. Benimkisi sadece iyi niyetli bir temennidir.. Ülkemizde en çok siyasetin konuşulduğu yerler maalesef camilerimiz,okullarımız ve ordu mekanlarımızdır..
Eleştiri yapmak kolay diyebilirsiniz..Aksaklıkların çözümü için önerileriniz nelerdir; diye düşünebilirsiniz. Eğitimin nasıl çağımıza uygun olması gerektiğini de sorabilirsiniz.. Bu soruları sormakta da haklısınız..
Eğitim ve Öğretim uzun vadeli planlanmalıdır.
Türk Milleti’nin ihtiyaçlarına uygun eğitilmiş insan yetiştirilmelidir..
Gelişmiş ülkelerde uygulan Eğitim Sistemleri akademisyenlerden kurulan bir ekip tarafından ayrıntılı incelenmelidir.
İnceleme sonucunda elde edilen veriler Türk Milleti’nin bünyesine uygun hale getirilmelidir..
Eğitim alanında uygulanan yönetim ve teknikler akılcı ve bilimsel olmalıdır.
Denetimsiz eğitim olmaz.. Mutlaka eğitimin her aşaması denetlenmeli ve meydana gelen aksaklıklar anında ve yerinde düzeltilmelidir..
Eğitimde disiplinden uzaklaşılmıştır.. Disiplinsiz eğitim olmaz.. Burada sözünü ettiğim disiplin kurallardır. Şiddet olarak algılanmamalıdır..
Eğitim kurumları uzmanlaşmış Eğitimciler tarafından yönetilmelidir..Eğitimden bi haber olanlar, Eğitim yöneticisi yapılmamalıdır.. En alt kademeden, en üst kadameye kadar liyakate mutlak önem verilmelidir..
Hiç zaman geçirmeden Öğretmen akademileri kurulmalıdır.. Her şeyi örnek insanlar öğretmen yapılmalıdır. Eğitimin her alanında hizmet için eğitime öncelik verilmelidir..
Zorunlu eğitimden sonra öğretmen adayları bilimsel yöntemlerle belirlenmelidir..
Arzu edilen seviye de öğretmen yetiştirmek için mutlaka ÖĞRETMEN LİSELERİ açılmalıdır.. Öncelikli olarak Öğretmen liselerinden mezun olan, öğretmen olmaya uygun öğrenciler EĞİTİM AKADEMİLERİNE yönlendirilmelidir.. Bu akademilerde branşlaşma bilimsel yöntemlerle tespit edilmelidir.
En zeki gençler öğretmen yapılmalıdır.Öğretmenlik mesleği tüm birimler tarafından desteklenmelidir..En iyi öğrenciler ilk okuldan, Üniversiteye kadar uzanan eğitim alanında ÖĞRETMEN yapılmalıdır..
Eğitim Fakülteleri kademeli olarak kapatılarak, Eğitim Akademilerinden öğretmen yetiştirme proğramı uygulamaya konulmalıdır..
Okullarda serbest kıyafet uygulmasından derhal vaz geçilmelidir.. Dış görünüşleriyle gelecek nesillere örnek olacak dış görünüş şekline dönülmelidir..
Öğretmenlerimizin insan gibi yaşayacakları ,başkalarına muhtaç olmayacakları,sınıflarda kendi sorunlarıyla boğuşmayacakları ortam mutlaka sağlanmalıdır..
Ders ücretli Öğretmen;
Vekil Öğretmen,
Sözleşmeli öğretmen gibi saçma uygulamalardan derhal uzaklaşılmalı ve yeteri kadar kadrolu öğretmenler okullarda görevlendirilmelidir..
Son yıllarda ne idüğü belirsiz kişiler tarafından okullarımızda uygulamaya konulan “”DEĞERLER EĞİTİMİ..””saçmalığına derhal son verilmelidir..
Değerler EĞİTİMİ alanında eksiklik varsa ki var; okullarımızdaki kadrolar öğretmenler görevlendirilmelidir..Her alanda değerler Eğitimini öğrencilere aktaracak öğretmenlerimizin varlığına inanıyorum..
Cemaat, vakıf veya eğitimle yakından uzaktan alakası olmayan kurumlar veya kişiler okullarımızdan uzaklaştırılmalıdır..
Eğitim proğramları bilimin ışığında yeniden düzenlenmelidir..
SİSTEMSİZ EĞİTİMDEN KURTULMALIYIZ.. GELECEĞİMİZ EĞİTİME BAĞLIDIR.. EĞİTİMİ NE OLDUKLARI BELLİ OLMAYAN KİŞİ YA DA SÖZDE KURUMLARA TESLİM EDERSEK TÜRK MİLLETİ OARAK ÇOK BÜYÜK ACILAR YAŞAMAK ZORUNDA KALIRIZ..