Son yıllarda, ülke olarak oldukça fazla olumsuzluklar yaşamaktayız. Ekonomimiz önemli bir sorun yumağı içerisinde, vatandaşımız borç batağı içerisinde ve geçim sorunları yaşıyor! Suriye ve Afganistan gibi ülkelerden kontrolsüz bir şekilde gelen sığınmacıların vatandaşlarımız üzerinde yarattığı olumsuzluklar, vatandaşa huzur ve mutlu gelecek vaad eden siyasi partilerin yükümlülüklerini de artırmaktadır.
Ülkeyi zor durumdan kurtarmak hedefiyle 'iktidar olmak' için mücadele veren Atatük'ün izindeki Siyasi Partilerin oy oranı Atatürk'ü sevmeyenlerden daha yükseklerde olacağı toplumumuzun büyük bir kesimi tarafından öngörülebiliyor. İktidar olma sürecinin hızlandırılması ve partinin iktidar olmaya hazır hale gelebilmesi için her bir partilinin, kendi bilgi, yetenek ve deneyimine göre yapabileceği bir şeyler olmalıdır.
Kanaatimce; Parti teşkilatlarında takım ruhu oluşturulup o potansiyelle çalışmak, hem idaelist Siyasi Parti'yi hem de ülkemizi farklı yerlere taşıyacaktır.
Takım ruhu oluşturmak, tamamıyla bir ekip olmak demektir. Tam bir takım olmak, yapılacak siyasi çalışmaların kısa sürede başarı ile sonuçlanacağı anlamına gelir. Takım ruhuyla yapılan işlerde genel olarak sorun yoktur. Takım içerisindeki kişiler tam anlamıyla yapacaklarını bilirlerse, belirlenmiş hedefe ulaşmak daha kısa sürede mümkün olacaktır.
Parti faaliyetlerinde verimlilik sağlamak hedefiyle yapılacak takım çalışmaları; hem parti teşkilatları içindeki dayanışmayı artırmak, hem de tüm üyelerin aktif katılımını sağlamak açısından oldukça önemlidir. Takım çalışmalarında ekip ruhunu yakalayabilmek için her bir üyenin istekli ve yetkin olduğu pozisyona getirilmesi gerekir. Liyakat önemlidir.
Takım ruhuyla parti faaliyetlerine katılacak olanlar, kendilerinde şu özelliklere adapte olabilme potansiyelini görmelidir.
1. Güvenilir olmalıdır. Üzerine düşen görevleri düzgün bir şekilde yerine getiren, verdiği sözü tutan bir takım arkadaşına rahatlıkla güvenebilirsiniz. Tutarlılık, olmazsa olmaz bir özelliktir.
2. Yapıcı şekilde iletişim kurmalıdır. Parti çalışmalarına katılacak olanlar fikirlerini pozitif, kendine güvenli ve arkadaşlarına saygılı bir şekilde dile getirmelidir. Parti çalışmalarında, düşüncelerini paylaşan ve fikirlerini açıkça ortaya koyabilen, dürüst kişilere ihtiyaç vardır.
3. Aktif bir dinleyici olmalıdır. İnsanları dinlemeyi bilen kişiler, parti için son derece değerli insanlardır. Takımlar, karşısındakini anlayan, söylediklerini algılayan ve başkalarının bakış açılarını ve düşüncelerini önyargısız bir şekilde gözden geçirebilen kişilere ihtiyaç duyarlar. Aynı şekilde, bir takım arkadaşı, diğerinin eleştirisini kendini korumaya almadan dinleyebilmelidir. Doğru iletişim ve problem çözme becerisi için ise en önemli şey önce dinleyip, sonra konuşmayı bilmektir. İyi bir takım arkadaşı, diğer takım üyelerine adil ve saygılı davranır. Karşısındakini dinler ve fikirlerine saygı gösterir.
4. Aktif bir katılımcı olarak hareket etmelidir. Toplantılara hazırlıklı gelip insanların konuştuklarını dikkatle dinlemelidir. Aktif katılımcılar, görevlerine tamamen adapte olur ve asla pasif kalmazlar. Aktif katılımcı kişiler aynı zamanda, işleri halletmek için inisiyatif de kullanabilirler.
5. Açık ve gönüllü bir şekilde bildiklerini saklamadan paylaşmalıdır. İyi takım arkadaşları aynı zamanda paylaşımcı olurlar. Ellerindeki bilgileri ve deneyimi saklamak yerine arkadaşlarıyla paylaşmak için istekli olurlar. Toplantılar ve organize görüşmelerin dışında da takımın üyeleri kendi aralarında iyi iletişimde olmalıdırlar. Böylece birbirleriyle konuşurken ve önemli bilgileri aktarırken daha rahat olabilirler.
6. İşbirliği yapmalı ve yardım etmeye açık olmalıdır. İşbirliği içinde olmak, başkalarıyla çalışırken, gerçekten önemlidir. Etkili takım arkadaşları birbirleriyle işbirliği içinde olur ve fikirlerini tartışarak ortak bir noktada buluşurlar.
7. Esnek olmalıdır. Takımlar, değişen durumlarla sık sık karşılaşabilirler. Bu durumda bazen kendilerini de değiştirmeleri gerekebilir. İyi takım oyuncuları değişime ayak uyduranlardır. Yeni bir durumla karşılaştıklarında şikayet etmez ya da strese girmezler. Yeni durumların pozitif yanlarını görebilir ve gerektiğinde uzlaşmaya varabilirler.
8. Birlikte görev yaptıkları takıma bağlı olmalıdır. İyi takım arkadaşları aidiyet hissettikleri için parti içerisindeki görevlerine, arkadaşlarına ve takımın işlerine özen gösterirler. Parti faaliyetlerine sürekli olarak kararlı ve umursayarak katılırlar.
9. Sorun çözme odaklı olmalıdır. İyi bir takım üyesi olmak için sorunları çözmekte gönüllü olmak, problemle karşılaşıldığında birilerini suçlamak yerine çözüm odaklı olmak ve sorunu görmezden gelmemek gerekir.
Bilindiği gibi, rekabetçi ortamlar nedeniyle parti çalışmalarına katılanların ekip halinde hareket etmelerini sağlamakta oldukça fazla sorunlar yaşanmaktadır. Takımlar oluşturulup etkin bir takım bilinci yaratıldığında sağlanacak yararlar şöyle özetlenebilir;
-Çalışmalara katılan herkesin bir rol üstlenmesi sağlanmış, hedef ve amaç net bir şekilde belirlenmiş olur.
-Partinin gelişimine katkıda bulunmak amacıyla parti çalışmalarına katılanlar ve onların etkileyecekleri insanların sayısı artar, katılım sağlayan kişilerde partiye aidiyet duygusu güçlenir, hedef birliği sağlanacağından parti üyeleri arasında rekabetçi değil işbirlikçi bir çalışma ortamına kavuşulur.
-Yapıcı ve teşvik edici bir yönetim şekli benimsenir.
-Motivasyonu yüksek tutar, üyeler ve teşkilatlar arasında iletişim artar.
-Parti faaliyetlerine katılanlar partiyi daha keyifli ve tatmin edici bir ortam haline getirirler.
Takım ruhunu kazanmış birkaç grupla beyin fırtınası yapılarak, güçlü ve zayıf yönlerimiz tespit edilmelidir. Sonrasında, çözümlenecek öncelikli sorunlar belirlenerek zayıf yönlerimizin güçlendirilmesi çalışmaları, konularına göre oluşturulacak iyileştirme takımları tarafından yapılmalıdır.
Daha önce yayınladığımız "Beyin fırtınası nedir nasıl yapılır" başlıklı makalemizi buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.