Suriyeli Sığınmacılar Dernek Kurdu

İzmir'e sığınan Suriyeliler, eğitim ve sağlık sorunlarını çözmek, yardım organizasyonlarını yapmak için dernek kurdu.

TOLGA ALBAY - İç savaştan kaçarak İzmir'e sığınan Suriyeliler, sağlık ve eğitim başta olmak üzere sorunlarını çözmek için dernek kurdu. İzmir'deki Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği Başkanı Muhammed Salih Ali, İzmir'deki kendilerine verilen resmi rakamra göre 61 bin, tahmin ettikleri rakama göre ise 75 bine varan Suriyeli'nin en büyük sorununun sağlık olduğunu, hamile ve hastaların hastaneye başvuramadığını söyledi.

Dernek Başkanı Ali ve İzmir'de tıp eğitimi gören Başkan Yardımcısı Hozan Muhammed, Kadifekale semtindeki bir sığınmacının evinde AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Ülkelerinden kaçarak Türkiye'ye gelen Suriyelilerin tanıdıkları vasıtasıyla geldiği İzmir'de hayata tutunmaya çalıştığını belirten Ali, kalacak yer, barınma ve gıda ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan sığınmacıların her şeye rağmen hayatta olmaktan memnun olduğunu ifade etti.

İzmir'deki sığınmacı sayısının polisin verdiği bilgiye göre 61 bin, kendi tahminlerine göre 75 bine yaklaştığını söyleyen Ali, sığınmacıların İzmir'i iş olanakları için tercih ettiğini kaydetti.

Sığınmacıların tarım, tekstil, ayakkabı sektörlerinde günübirlik işçilik yaptığını, işverenlerin kendileri için riskli olmasına rağmen zor durumda kalan sığınmacılara yardımcı olmak için Suriyeli çalıştırdığını ifade eden Ali, çalışan Suriyeliler'in dil konusunda sorun yaşadığını anlattı.

Sığınmacıların genelde aile olarak geldiğini ve kiraların en ucuz olduğu semtlere yerleştiğini kaydeden Ali, parası olan sığınmacıların ikinci el eşya alabildiğini, bir çok sığınmacıya da komşularının eşya yardımında bulunduğunu anlattı.

Türkiye'deki Suriyeliler'in hangi sıfatla tanımlandığı konusunda belirsizlik bulunduğunu, kendilerinin mülteci mi, sığınmacı mı, turist mi olduklarını bilmediklerini ifade eden Ali, bunların bir bölümünün pasaportsuz olduğunu, bir bölümünün ise pasaportları olduğu halde güvenlik gerekçesiyle sınır kapılarına yaklaşamamaları nedeniyle kaçak geçiş yapmak zorunda kaldığını anlattı. 

Suriyeliler'in halen en fazla sağlık konusunda sıkıntı yaşadığını, tedavi ve ilaç masraflarının yüksek olması nedeniyle hastanelere başvuramadıklarını belirten Ali, "En büyük sorunumuz sağlık. Hastalarımız hastaneye gidemiyor, hamile kadınların ne yapacağını düşünüyoruz. Bazı hayırsever vatandaşlar acil durumlarda yardımcı oluyor ama bu soruna bir çözüm bulmak zorundayız. Dernek olarak bu konuda neler yapabileceğimizi araştırıyoruz. Yetkililerden destek bekliyoruz" dedi.

Çocukların eğitimi konusunda İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile görüştüklerini, olumlu bir yaklaşım gördüklerini anlatan Ali, sığınmacılar arasında öğretmenlerin bulunduğunu, kitap ve derslik sorununu çözmeye çalıştıklarını dile getirdi.

İzmirliler'in sığınmacılara iyi davrandığını, herhangi bir sorun yaşandığına şahit olmadıklarını dile getiren Ali, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Can derdine düşüp buraya gelen insanlarımıza İzmirliler kucak açtı. Onlara minnettarız. Hiçbir Suriyeli'nin burada yerleşme niyeti yok, ülkemizde çocuklarımızın ölmeyeceği bir ortam oluştuğu anda döneceğiz. İzmirliler'den bu sıkıntılı süreçte bizlere verdikleri desteği kesmemesini diliyoruz. Yaşanabilecek olası sorunlarda bizi anlamalarını rica ediyoruz. Allah onlardan razı olsun"

Dernek Başkanı Ali, Suriye'ye müdahale tartışmaları konusunda ise dışarıdan yapılacak müdahalenin çözüm getireceğine inanmadığını belirtti.

Müdahalede amacın Esad'ı devirmek olmadığı açıklamasının kendilerinde hayalkırıklığına neden olduğunu kaydeden Ali, yapılacak müdahalenin ABD'nin Suriye konusunda bir şeyler yapıyormuş gibi görünmek istemesinden kaynaklandığını savundu. - İzmir

Kaynak: http://www.haberler.com