Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Doğal Kaynaklar Bakanı Aşti Havrami, Kuzey Irak’taki 50 diğer şirket gibi Türkiye’nin de çıkarları olmasının normal olduğunu vurgulayarak, “ABD’nin, Macaristan’ın çıkarı varsa neden Türkiye’nin çıkarı olmasın? Türkiye ile iyi ilişkimiz var diye neden bu kadar eleştiriliyoruz? Kürt yönetiminin ve Türkiye’nin gizli niyetleri olduğunu düşünmek doğru değil. Hemen ‘Türkiye Irak’ı bölmek istiyor’ deniliyor. Biz geçmişte çok çektik, diğer Iraklılar gibi anayasal haklarımızı istiyoruz. Bu ayrılmak istediğimiz anlamına gelmiyor” dedi.
IRAK’LA İPLER KOPMADI
İstanbul’da dün başlayan Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi, siyaset, enerji, diplomasi gibi pek çok alanda önemli tartışmalara sahne oldu. Irak’ın Kuzey Irak Kürt bölgesine yönelik düzenlenen oturumda da Türkiye ve Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi arasındaki yakınlaşma ele alındı. KRG Doğal Kaynaklar Bakanı Havrami, Türkiye ile iyi bir işbirlikleri olduğunu ve bundan gurur duyduklarını ancak Irak aleyhine hiçbirşey yapmak istemediklerini vurguladı. Bağdat hükümetiyle sürekli diyalog içinde olduklarını ve iplerin kopmadığını dile getiren Havrami, “Anayasa’nın tam olarak uygulanmasını sağlamaya çalışacağız. Çok büyük miktarda petrol ve gaz rezervi var, bunun bir şekilde pazara gitmesi lazım” dedi.
TÜRKİYE IRAK’I BÖLMEZ
Bu petrol ve gazın bir şekilde pazarlara eriştirilmesi gerektiğini dile getiren Havrami, şöyle devam etti: “Eğer petrol gelirleri konusu halledilirse, teknik konular daha kolay halledilebilir. Bir geçiş dönemindeyiz. Hala demokratik süreç devam ediyor. Günde 250 bin varilin yasal olarak ihracatından bahsediyoruz. Her şeyi Türkiye’ye aktarmıyoruz, kendimiz için de yapıyoruz. Türkiye Irak’ı bölmez ama Irak politikaları Irak’ın bölünmesine neden olur. Türkiye’nin Irak’ın iç işlerine karıştığı şeklindeki suçlamayı reddetmemiz gerekir. Türkiye’nin herkes gibi ekonomik çıkarları var, bunda yanlış bir şey yok. Ateşi körüklemenin anlamı yok. Türkiye’yi kötü bir aktör olarak göstermenin hiçbir anlamı yok. Hükümetim adına tamamen bu suçlamaları reddediyoruz.”
45 milyar varil
Havrami, Kuzey Irak’ta var olan 45 milyar varillik petrol ve doğalgaz rezervlerinin Irak merkezi yönetimi ile bölgesel Kürt yönetimi arasındaki sorunlar nedeniyle durmayacağını, bir şekilde hızla talep artışı yaşanan dış piyasalara ihraç edileceğini vurgulayarak, “Kuzey Irak’ın bölgesel yönetimi ekonomik olarak doğru adımlar atıyor. 45 milyar varil petrol ve doğalgaz kötü politikacılar nedeniyle beklemez” dedi.
Yük sadece bizde değil
ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TANAP Projesi’ne yönelik, şöyle konuştu: “Nabucco, ITGI ve TANAP gibi Hazar kaynaklarını Avrupa’ya taşıyacak projelerin artı ve eksileri var. Bizden sonra hangi firmanın projenin devam edeceğine karar verecek olan Şahdeniz 2 Konsorsiyumu. Türkiye burada tek başına karar verecek pozisyonda değildir. Şahdeniz 2 projesinin ortaklarının bu konuda vereceği karar önemlidir. Bizim için en önemlisi TANAP gibi blok bir projeyi devreye almış olmamızdır.’’