Yassıada’ya yapılacak “Demokrasi Müzesi” ile Sivriada’ya yapılacak “amfitiyatro”nun planlama, imar ve inşaat uygulamaları ile diğer düzenlemeleri, kıyı yasası da dahil hiçbir kısıtlama ya da prosedüre tabi olmayacak. Yap-işlet-devret modeliyle yapılacak bu yatırımları TOBB’un gerçekleştirmesi bekleniyor.
755 MİLYONLUK VAKIF
Tasarıyla, Vakıflar Bankası’nın kurumlar vergisi matrahının yüzde 10’nunun, vakıf kültür varlıklarının onarımında kullanılmak üzere Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne aktarılması uygulamasına da son verildi. Bankanın son 5 yılda Vakıflar’a vermesi gerekirken vermediği 755 milyon liralık bu paya ilişkin birikmiş borcu da, yasanın yürürlüğü uygulamanın başlangıç tarihi olan 2008’e çekilerek siliniyor. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan muhalefetin eleştirilerini, “Vakıfbank halka açıldıktan
sonra ‘bankanın şu kadar geliri Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ödenir’ gibi bir düzenleme doğru olmamıştır. Halka açık bankaya böyle bir ödeme yaptırılmasını doğru görmüyoruz” diye yanıtladı.
Sosyal tesis önemli
TASARIYLA kamuya ait tatil köyü, termal tesis, eğitim ve dinlenme kampları, eğitim, dinlenme ve spor tesisleri, misafirhane ve diğer sosyal tesislerin ekonomiye kazandırılması da öngörülüyor. Bu tesisler mevzuatta belirtilen usullere göre satılmak, kat ve arsa karşılığı inşaat yaptırılmak, üzerlerinde sınırlı ayni hak tesis edilmek gibi yöntemlerle değerlendirilecek. Tasarıya göre, bakanlık tarafından gerekli görülen durumlarda kamu hizmetlerinin yerine getirilebilmesi veya Hazine taşınmazlarının daha etkin ve verimli şekilde yönetilmesi amacıyla, Hazine’nin özel mülkiyetinde bulunan taşınmazlar ile mülkiyeti gerçek ve tüzel kişilere ait taşınmazlar trampa edilebilecek.
CHP’den suç duyurusu
CHP, Vakıflar’a ödenmeyen banka payı nedeniyle dönemin Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Vakıflar Bankası yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulunacak. CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, “Ecdadı ağzından düşürmeyen AKP ecdat yadigarına sahip çıkmıyor” dedi.