Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği 6. İstanbul Moda Konferansı ve Ödül Töreni’ne katıldı. Törende konuşan Başbakan Erdoğan, tekstil ve hazır giyim sektörünün başarılarının artarak devamının Türkiye’nin dünyadaki tanıtımı açısından önemli olduğunu vurguladı. Amerika ziyaretinde ADD Başkanı Obama ile yapacağı görüşmenin en önemli maddelerinden birinin ekonomik ilişkiler olacağını söyleyen Erdoğan, “Bu sıra yapacağım Amerika seyahatinde dış politika dışında özellikle en önemli maddelerden birini bu ekonomik ilişkilerde endüstriyel bölgeler konusu teşkil edecektir. Amerika’nın bizimle olan şu andaki dış ticaret hacmi 20 milyar dolar civarında. Bu rakam çok komik bir rakam, savunulacak bir rakam değil. Rusya federasyonu ile çok gerilerden gelmesine rağmen 35 milyar doları açan bir dış ticaret hacmine sahibiz. Bunu sayın başkan ile paylaşacağız konuşacağız” dedi.
Yeni havalanı ne zaman açılacak
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yeni yapılacak havalimanı ile ilgili tartışmalara değinerek, “2017’de burası inşallah bitecek. Yeter ki bizi içeriden vurmasınlar. Biz içeriden vurulmasaydık 4 yıl önce Marmaray’ı da açacaktık” dedi.
Türkiye’nin hazır giyim sektöründe dünya ile yarışır bir konumda olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, “Kalite olarak iyi bir konumu yakaladığımıza inanıyorum. Sizler özellikle bu pazar kapmada bu yarışı daha da hızlandıracaksınız, bizler de üzerimize düşeni yapacağız. Hazır giyim sektöründe Türkiye olarak eşsiz bir tecrübe ve işgücüne sahibiz. Elbette dönemsel nişler çıkışlar yaşadık ama şu anda böyle bir noktada değiliz. 1980’lerden itibaren hızlı yükseliş içine giren sektör, sonraki dönemlerde kimi zaman yükseldi, kimi zaman sıkıntılı süreçler yaşadı. Bugün de önemli sıkıntılar biliyoruz. Yakın zamanda Arap Baharı, Libya’daki, Ortadoğu’daki gelişmeler bunlar da sektörü olumsuz etkiliyor. Ancak bunlar bizim yıldırmamalı. Bizler biran önce toparlanacağımızın ve çok daha farklı şekilde bu yarışta yerimizi alacağımızı bilmeliyiz Biz hükümet olarak hazır giyim sektörünü Türkiye’nin lokomotifi olarak muhafaza edeceğiz” diye konuştu.
Başbakan Erdoğan, hazır giyim ve tekstil sektörünü desteklemeye devam edeceklerini belirterek, “Tekstil, rekabetin çok zorlu olduğu bir alan. Burada en büyük hedefimiz marka oluşturmak. İnsanlar markaları bir prestij, bir kimlik, bir statü olarak görüyorlar. 2023 hedefini yakalama adına önümüzdeki 12 yılda millet olarak en az 10 uluslararası markayı oluşturmak zorundayız. Ülke olarak böyle bir gücümüz, potansiyelimiz ve özgüvenimiz var” şeklinde konuştu.
Son on yılda İstanbul’a yaptıkları çalışmaları anlatan Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:
“Geçtiğimiz ay 5 Nisan’da İstanbul Menkul Kıymetler Borsası ve Altın Borsası ile oluşan Borsa İstanbul’u hizmete açtık. 3 Mayıs’ta İstanbul’umuza inşa edeceğimiz uluslararası büyüklükteki 100 milyon yolcu kapasiteli havalimanımızın ihalesi ile ilgili bir yarış oldu. Burası yaklaşık 10 milyar euro tutarında dev bir yapı. Buradan devlete ödeyecekleri kiranın ihalesinde rakam tırmandı tırmandı 22 milyar 152 milyon euroya çıktı. Bunu biz 10 yıl önce konuşsaydık, deseydik ki devlet kuruş vermeden böyle bir şey yapacak acaba buna inanır mıydık. İnanıyorum ki bunlar zaten devletin kaynak üretmedeki çeşitliliği içinde yerini alan konular değil. Devlet şimdi hem bir imkan elde ediyor hem böyle bir eseri 25 yıl çalıştırma suretiyle yerli 5 firma bu ihaleyi alıyorlar. İddialılar. 2017’de burası inşallah bitecek. Peki nasıl olacak bu? Bugüne kadar olanları nasıl bitirdiysek bunu da öyle bitireceğiz. Yeter ki bizi içerden vurmasınlar. Biz içerden vurulmasaydık 4 yıl önce Marmaray’ı da açacaktık. İnşallah açacağız ve Londra’yı Pekin’e bağlayacağız. Bir diğer önemli adım da yine olmaz dedikleri 3. köprüdür. 29 Mayıs’ta da onun temelini atıyoruz inşallah. Şu anda sondaj çalışmaları devam ediyor. Bunlar devam ederken bir başka önemli adım da biliyorsunuz bir Yassıadamız var ve Sivriada var. Bu Yassıada’da bu ülkede başbakan idam edildi. Demokrasinin en önemli tokadı yediği dönemdi o dönem. Biz o adaları demokrasi ve özgürlükler adası yapıyoruz. O adadaki binaları müze haline getiriyoruz. Orada doğal yapıyı tahrip etmeden otel ve onun yanında villa türü binalar ve Sivriada’ya da bin 500 kişilik muhteşem kongre merkezi yapıyoruz.”
Başbakan Erdoğan, konuşmasının sonunda İstanbul’un uluslararası finans merkezi, moda ve hazır giyim merkezi olması konusunda tüm İstanbulluların desteğini istedi.