Yerli Elizabeth Holmes'ten milyonlarca liralık 'Türbülans' vurgunu

İstanbul'da sıradışı bir dolandırıcılık hikayesi yaşandı. Fizikçi Çiğdem İ. uçaklarda türbülansı önleyen çip iddia etti. Yatırımcılara yüzde 30 kar payı vaadinde bulunarak 20 milyon liralık vurguna imza attı.

Birkaç ay önce internet sitelerinde bir Türk akademisyen olduğu belirtilen Çiğdem İ.'nin buluşuna ilişkin haberler yer almıştı. Fizikçi olduğu belirtilen Çiğdem İ. "Uçağa takılan yazılımın yüklendiği mikro çip sayesinde hem yolcular daha güvenle seyahat ediyor hem de uçağın yıpranması azaldığı için kullanım ömrü iki kat artıyor. Projeye havayolu şirketleri büyük ilgi gösterdi. Hedefim bu teknolojiyi Türkiye'de üretmek. Şu anda mevcut sistemlerde radar ve pilot tecrübesiyle türbülanslar tespit edilmeye çalışılıyor fakat yeterli değil. CAFA CHIP ise kokpitin ön kısmına takıldığında daha türbülansa girmeden tüm hava olaylarını hesaplayarak foton ışıkları aracılığıyla türbülansı algılayıp uyarı yapıyor. Uçağın uygun rotaya yönlendirmesi için alternatif güzargahlar belirliyor" demişti. 

Bu kez dolandırıcılık iddiaları ile gündeme gelen  Çiğdem İ., yüzlerce hastalığa, ürettiği makinelerle tanı koyabileceğini iddia ederek yatırımcıları milyonlarca dolar dolandıran kan testi şirketi Theranos'un kurucusu Elizabeth Holmes'i andıran bir vurgun gerçekleştirdi. Türbülansı önlediğini söylediği ve CAFA CHIP adını verdiği projenin Türkiye ve dünyada çok sayıda şirkete pazarladığını ve 150 milyon dolar yatırım yapıldığını iddia etti. Çiğdem İ.'nin bahsetmiş olduğu paranın büyüklüğüne kanan yatırımcılar bu projeye yatırım yapmaya karar verdi. Çiğdem İ. bu süreçte kendisine yatırım yapan kişilerin de yatırdıkları para üzerinden yüzde 30 kazanç sağladıklarını belirtip, insanların nasıl kazanç sağladığını gösteren ve kendisine yatırılan paraları sürekli paylaşarak insanların güvenini kazandı. İlk aşamada gönderilerin paraların getirisi ile birlikte yatırımcılara %30 pay gönderdi paranın akışını gören yatırımcılar, bu defa daha fazla miktarda para yatırarak daha fazla kazanç elde etmek istedi. Fakat talepleri geri çevrildi ve yatırmış oldukları paradan paylarını alamadılar. Başta kendi akrabaları olmak üzere pilot, doktor ve mühendislerinde aralarında olduğu çok sayıda yatırımcıyı 20 Milyon lira dolandırdı. 

Mağdur avukatlarından Elif Nur Aydın, "İlk aşamada gönderilen paraların getirisiyle birlikte paraları mağdurlara geri göndermiş. Daha çok para koparmak maksadıyla güven tesis etmiş. Para akışından emin olan yatırımcılar daha çok getiri elde etmek amacıyla daha yüksek tutarda para gönderdiklerinde ise, paraları belirtilen zamanda iade edilmemiş" şeklinde konuştu.