AKP Hükümetlerinin özellikle Cumhurbaşkanının ağzında pelesenk haline gelen yerli ve milli kavramları ne demektir? Hakikatten yerli ve milli kavramlarının sınırı nedir, siyasi iktidar bu kavramların neresindedir? Bu soruları hiçbir önyargıya girmeden, ideolojik yaklaşımlardan kaçınarak irdelemeye çalışalım.
YERLİ KAVRAMI; adından da anlaşılacağı üzere ilgili yerde üretilen ve günümüze kadar gelen maddi manevi değerler olarak anlaşılmaktadır. Yerli kavramı bir de ilgili coğrafyaya özgün olup o coğrafyayı diğer coğrafyalardan ayırt eden bir özellikte göstermektedir.
Kavramı bu şekilde özetledikten sonra AKP zihniyeti neden bu kavrama son zamanlarda sarılma ihtiyacını duydu? Onu yine bu arızalı zihniyetinin düşünce perspektifiyle inceleyelim. Türk milletine karşı olan hınçlarını çözüm adı altında ihanet süreçleriyle gerçekleştirmeyen, terörle pazarlığa oturan, bu coğrafya da yerli olan, toprağı vatanlaştıran Türk izlerini sistematik şekilde silen ve Hâlâ Türk milleti diyemeyen bu iktidar yerli kavramının içini neyle doldurmaya çalışıyor?
Evet, bu zihniyetin bilinçaltını ifşa ederek yerli kavramını cevaplamaya çalışalım. AKP iktidarı, Türk milletiyle tarihi hesaplamasını, Türk milletinin önce tarihi devamlılığını paranteze alarak geçmişle bağlarını koparmaya çalışmaktadır. Tarihimizi Anadolu coğrafyasıyla sınırlandırarak kadim kültürümüzü yok saymaya çalışmaktadır. Türklerin Anadolu’ya gelişiyle ürettikleri değerleri silerek (şehir, köy coğrafya adlarını değiştirerek) etnik öbekler seviyesine indirgeme derdindedir. Oysa meydanlarda kullandıkları Rabia işareti ne yerli ne de millidir. Onların derdi yerlilik değil Türk’e ait olmayan ve yerin derinliklerinde bulunan bir medeniyet hortlatılarak arabesk bir kültür oluşturmadır. Camileri, medreseleri, köprüleri, hanları ve hikayeleri ile bu coğrafya ya mührünü vurmuş olan Büyük Türk milleti kavramını kullanamayan AKP, nasıl yerli olabilir?
Yoksa bu coğrafya da üretilen ve dünden bugüne gelen her değer kime ait olursa olsun saygıya layık ve korunması gereken bir değerdir.
Yerli kavramından kasıtları, Türk’e ait olmayan ve bu coğrafya da yerin altında kalmış değerleri hortlatmaktır.
MİİLİ KAVRAMI: Milli demek bir millette ait olan değerler olarak kabul edilir. O millette ait özgün ve evrensel nitelik taşıyan değer o milletin irfanını da oluşturur. Oysa AKP hükumetleri milli kavramından anladıkları Türk milletinin milli değerleri değildir. Türk milleti diyemeyen bir zihniyet nasıl milli kavramını kullanabilir?
Sorunun cevabı işte burada yatıyor. Milli kavramından kasıtları Müslüman kardeşler öğretisinin İslam anlayışıdır. Millet kavramını aynı dine mensup insan topluluğu olarak görmekte, mili kavramından anladıkları da sözde İslam coğrafyasındaki değerler manzumesidir. Millet, Türk milleti değil, milli kavramı da ne bu vatana ne de Türk’e ait değerler değildir.
Türk milletiyle sorunu olan Türk kültürüne savaş açan, Türk vatanında Türk izlerini silen bir parti nasıl yerli ve milli olabilir?
Sonuç itibariyle AKP’nin ağzına pelesenk yaptığı yerli ve mili kavramlarını Mısır öğretisiyle şekillendirdiği başka coğrafyaların, başka kültürlerin kavramlarıdır. Burada yerli ve milli kavramlarının içini boşaltarak ve farklı anlamlar yükleyerek yeni bir ambalajla topluma sunmaktadır. Kendisi yerli ve milli olmayan bir zihniyet nasıl yerli ve milli hele kadim Türk kültürünü devre dışı bırakarak savunuculuğunu yapabilir? Dili yerli olmayan, üslubu bize hitap etmeyen ve ritüelleri bize ait olmayan bir zihniyette YERLİ ve MİLLİ demek Müslüman mahallesinde salyangoz satmak demektir. Vesselam.