Yılda 1.5 milyar liralık ekmek israf ediliyor

Toprak Mahsulleri Ofisi Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Küçük, yılda 1.5 milyar lira tutarında ekmeğin israf edildiğini, bu parayla 100 yataklı 80 hastane, 500 kilometre bölünmüş yol yapılabileceğini söyledi. TÜKÇEV Başkanı Beyhan Aslan da herşeye 'istemezük'

Tüketici ve Çevre Vakfı’nın (TÜKÇEV) Pamukkale Üniversitesi ile birlikte düzenlediği ’ÇEVSA 2013 2’nci Ulusal Çevre ve İnsan Sağlığı Sempozyumu, Denizli’de Karahayıt’taki Colossae Otel’de başladı. Üç gün sürecek sempozyumun açılışına Vali Yardımcısı İsmail Soykan, MHP Tokat Milletvekili Dr. Reşat Doğru, Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Belediye Başkanı Osman Zolan, Toprak Mahsulleri Ofisi Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Küçük, TÜKÇEV Başkanı Beyhan Aslan ile çok sayıda davetli ve öğrenci katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasında çevreci grupları eleştiren TÜKÇEV Başkanı Beyhan Aslan, çevre konusunun belirli bir gruba bırakılmayacak kadar geniş ve önemli bir sorun olduğunu belirtti. Herşeye ’istemezük’ diyen çevreci anlayışına karşı olduklarını belirten Aslan, "Biz sürdürülebilir enerji, sürdürülebilir çevrenin sürdürülebilir mutluluk olduğunu biliyoruz. Bu nedenle çevre kirliliği belirli gruplara bırakılmamalı. 76 milyonun kirlettiğini 5-6 bin kişi temizleyemez. O nedenle biz çevrecilik bilincini, her tabakaya yaymak istiyoruz. Vakıf olarak 20 bin kadına çevre ve insan sağlığı eğitimi verildi" dedi.

BAYAT İSRAFININ FATURASI 80 HASTANE

Toprak Mahsulleri Ofisi Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Küçük de, ekmek israfını önlemek amacıyla başlattıkları kampanya hakkında bilgi verdi. Küçük, bir yılda 1.5 milyar liralık ekmeğin israf edildiğini söyledi. Bu para ile 100 yataklı 80 hastane, 500 kilometrelik bölünmüş yol yapılabileceğini belirten Küçük, bayat ekmeğin değerlendirilmesi için başlatılan çalışmayı da onaylamadığını vurguladı. Küçük, "Bayat ve küflenmiş ekmeklerin hayvan yemi olarak değerlendirilmesi doğru değil. Küflenmiş ekmekleri yiyen hayvanlardan insanlara bulaşacak hastalıkları da dikkate alarak, israfı önlemenin tek bir yolu var o da tüketeceğimiz kadar ekmek almak" diye konuştu.

BELEDİYE OLARAK GÖREVİMİZİ YAPTIK

Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, belediye olarak bu konuda üzerlerine düşen görevi tam anlamıyla yerine getirdiklerini söyledi. Bugün katı atıklardan 3 bin konuta yetecek kadar elektrik üretimi yapan, atık su arıtma tesislerinden 1. ve 2. derece sulama suyu elde ettiklerini söyleyen Zolan, vatandaşların doğalgaz kullanmamasından dert yandı. Zolan, "Alt yapı çalışmaları tamamlanmış, vatandaşların evlerinin kapısına kadar doğalgaz hattını götürmüşüz. Ancak, bir daire de doğalgaz kullanılırken diğerinde kömür kullanılıyor. Öncelikle insanının komşusuna saygısı olması gerekir. Belediye olarak bizim bu konuda yaptırımımız olamıyor" diye yakındı.

YASAL DÜZENLEME YETERSİZ

Sempozyuma katılan MHP Tokat Milletvekili Reşat Doğru, çevre bilincinin oluşması için yasal düzenlemenin yetersiz olduğunu belirtti Doğru, "TBMM’de çevre ve gelecek ile ilgili çok sayıda yasal düzenleme yapılıyor. Ancak bu yasal düzenleme çok önemli değil. Önemli olan yasaların uygulanması" dedi.
Vali Yardımcısı İsmail Soykan da, çevre bilincinin eğitimle oluşturulabileceği söyledi.