Ev yapımı bir ekonomik kriz bekliyorum diye önceden uyarmıştım öngörümüz gerçekleşti ama keşke yanılsa idim. Türkiye 2002 krizini hangi şartlarda yaşadığını hatırlayalım. Bankaların içi boşaltılmış, uygunsuz kredi kullandırılmış, bankalar içi hile ile sahiplerince boşaltılırken, soyulurken denetlenmemiş hatta siyasiler göz yummuş vs...
Derviş gelmesi ile reform paketi olarak ne önerdi? Ekonomiyi siyasetin güdümünden kurtaran bir dizi karar aldı. Merkez Bankası, TMSF, Rekabet Kurulu'nu özerk yapıp ekonomik rasyonalite sağlandı ve mali disiplin ile krizden çıktık. Şimdi ekonomi rasyonel olmaktan çıktı, bağımsız kurumlar siyasetin vesayetine eskisinden çok daha kötü halde girdi, talimatlı memura dönüştü. Hukukun bağımsızlığının zedelenmesi sonrası güvenilirliğinin saygınlığının da erozyonu yatırım ortamı için gerekli uluslar arası güvenilirlikte azalınca yabancı yatırımı azalttı sermayeyi kaçırdı. Merkez Bankası başına doktorasına dahi tamamlamamış genç birinin atanması şu çalkantılı dönemde siyasetten bağımsız hareket edememesi zamanında müdahale yapmaması faiz artırma cesareti göstermemesi doların ateşini söndüremedi.
Yıllardır üretmeyip, fazlaca tükettin. İktidarını sürdürebilmek için hep borç aldın, kamuya ait malları sattın, satacak bir şey kalmayınca borcun faizini bile ödemekte zorlanmaya başladın. Üretim olmadan tüketime dayalı büyüme modeli iflas etti. Eskiden dünyada para bol döviz ucuzdu. Likidite bolluğu zamanında diğer ülkeler sanayi bilim teknolojiye yatırım yaptı sen inşaat, yol, köprü, AVM, lüks konuta yatırdın, ölü yatırım sermayeyi kediye yükledin. Artık ABD FED faizleri yükseldi paranın yönü ABD’e döndü likidite daraldı borçlanma zorlaştı maliyeti yükseldi. Hukuk devleti, bağımsız yargı, özgürlük, liberal, açık, şeffaf kamu yönetimi olmadan, OHAL kalkmadan dolar düşmez. Merkez Bankası sözde değil özde bağımsız olması gereki. Proaktif davranması gerekir. Siyasi vesayetinden kurtarılmalı,ekonomi rasyonel olmalı,siyasetten arındırılmalıdır.