Yunanistan, Ege'de 19'uncu adamızı işgale hazırlanıyor!..

Ümit YALIM

Yunanistan, Doğu Akdeniz'de suni gündem yaratarak Türkiye'yi ve dünyayı oyalarken Ege Denizi'ne 19'uncu adamızı işgale hazırlanıyor. 2-4 Temmuz 2019 tarihleri arasında Türk basını ve yabancı basında çıkan haberlerde, Küçük Çuha Adası'na yerleşeceklere ev ve arsa ile birlikte aylık 500 Euro maaş verileceği belirtildi. 

Haberlerde Küçük Çuha Adası'nın Yunanistan'a ait olduğu iddia ediliyor. Ancak, Girit Adası'nın kuzeybatısında bulunan Küçük Çuha Adası yüzlerce yıldır Türk toprağı olup Türkiye Cumhuriyeti'ne aittir. Uydu görüntüsünde, Yunanistan'ın Türkiye'ye ait Küçük Çuha Adası'nı 2004 yılında yerleşime açtığı açıkça görülüyor.

Küçük Çuha Adası'nın kuzeyine ve orta kısımlarına konut inşa eden Yunanistan, adayı turizme açmış.

Türkiye'ye ait Küçük Çuha Adası'nda 40 kişi yaşıyor. Yunanistan, Küçük Çuha Adası'na belediye başkanı da atamış. Küçük Çuha Adası'nın sözde Belediye Başkanı Andreas Çarçalakis, Yunan vatandaşı ve mazbatası yok. Çarçalakis, basına yaptığı açıklamada, geçtiğimiz günlerde üç ailenin çocukları ile birlikte gelerek adaya yerleştiğini belirtti. 

KÜÇÜK ÇUHA ADASI’NIN TARİHÇESİ

Girit Adası, Venedik ile yapılan 24 yıllık zorlu bir savaştan sonra Sultan IV. Mehmet döneminde, 1669 yılında fethedildi. Girit Adası ile birlikte adanın etrafında bulunan Küçük Çuha ve Gavdos Adası dahil toplam 14 ada ile adacık ve kayalıklar da Osmanlı Devleti'nin egemenliğine girdi.

Fransa, Osmanlı Devleti’nin egemenliğinde bulunan Mısır’ı 25 Temmuz 1798’de işgal etti. Osmanlı Devleti toprak bütünlüğünü korumak maksadıyla 23 Aralık 1798’de Rusya ile Savunma Antlaşması imzaladı. Fransa’yı, Mısır’dan ve Adriyatik’ten Akdeniz’e kadar bir dizi halinde uzanan Yedi Ada’dan uzaklaştırmak için Osmanlı Devleti ve Rusya, 1799’da Fransa’ya karşı savaşmaya başladılar. Adriyatik kıyılarında yapılan savaşlarda, Tepedelenli Ali Paşa Fransızları yenerek Preveze ve Parga civarını ele geçirdi. Birleşik Osmanlı-Rus donanması da, bu kıyılarda Fransa’nın elinde bulunan adaları işgal etti. 21 Mart 1800’de imzalanan sözleşmeye göre, ele geçirilmiş bulunan, Korfu, Kefalonya, Zanta, Ayamavro, İtaki, Pakso ve Çuka (Çuha) adalarından meydana gelen Yedi Ada Birleşik Cumhuriyeti kuruldu. Bu devlet, Osmanlı Devleti’ne bağlı olacak ve vergi verecek, aynı zamanda da Rusya’nın kefilliği altında bulunacaktı. (Dr. Rifat Uçarol, SİYASİ TARİH, Harp Akademileri Basımevi- İstanbul, Eylül 1982, s. 57–63 ) 

1807’de Rusya ile Fransa arasında imzalanan Tilsit Antlaşması ile Yedi Ada üzerindeki Osmanlı egemenliğine son verildi.  Anılan antlaşma ile Yedi Ada üzerindeki yönetim Fransa’ya geçti. 1815’de de Yedi Ada İngiltere’nin himayesine girdi.

İngiltere, Fransa ve Rusya arasında 1864’de imzalanan antlaşma ile Yedi Ada Yunanistan’a devredildi. İngiltere, Fransa, Rusya ve Yunanistan ile Osmanlı Devleti arasında 8 Nisan 1865’de İstanbul’da imzalanan katılma senedi ile Osmanlı Devleti de Yedi Ada üzerindeki Yunan hâkimiyetini tanıdı.

YEDİ ADA BİRLEŞİK CUMHURİYETİ HARİTASINA GÖRE, KÜÇÜK ÇUHA ADASI, TÜRK ADASI’DIR !...

1799 Yılında Yedi Ada / Zanta’da konsolosluk açan İngiltere, 1 Ocak 1809’da Osmanlı Devleti’nin Avrupa’daki topraklarını gösteren bir harita yayınladı.     

Haritanın alt bölümünde Yedi Ada Birleşik Cumhuriyeti’ne ait adalar ile adalara bağlı yerlerin isimleri yazılmış ve harita üzerinde anılan ada ve yerlerin dış sınırları kırmızı renk ile çizilerek işaretlenmiştir. Haritada, Küçük Çuha Adası’nın Osmanlı Devleti’nin egemenliğinde olduğu ve Yedi Ada Birleşik Cumhuriyeti’ne dahil olmadığı açıkça gösterilmiştir.

Yedi Ada’nın egemenlik devirlerini düzenleyen antlaşmalarda Çuha Adası ismen ifade edilmekle birlikte, Küçük Çuha Adası’nın ismi antlaşmalarda geçmiyor. Antlaşmalarda, ismen sayılan adalara tâbi adalar, bunların uzantısı sayılan veya bunlara bağlı ada / adacıklar gibi ifadeler Küçük Çuha Adası’nı kapsamaz. Çünkü, Küçük Çuha Adası, Çuha Adası’na 17,5 deniz mili yani yaklaşık olarak 32 km. mesafede olup, Çuha Adası’na tâbi, bağlı ya da adanın uzantısı değildir.

1913 LONDRA VE 1923 LOZAN ANTLAŞMALARI’NA GÖRE KÜÇÜK ÇUHA ADASI TÜRK ADASI’DIR.

30 Mayıs 1913 Londra Antlaşması’nın 4. Maddesi ile Girit Adası, Bulgaristan, Yunanistan, Sırbistan ve Karadağ’a verilmiş, adanın etrafında bulunan Küçük Çuha ve Gavdos Adası dahil toplam 14 ada ile adacık ve kayalıklar Osmanlı Devleti’nin egemenliğinde kalmıştır. Bu durum 1923  Lozan Antlaşması’nın 12. Maddesi ile teyit edilmiştir. Lozan’dan sonraki süreçte Bulgaristan, Sırbistan ve Karadağ, Girit Adası üzerindeki haklarından fiilen feragat etmiş ve anılan ülkelerin payları aslına rücu ederek Türk toprağı olmuştur.

Mevcut durum itibarıyla, Girit Adası’nın dörtte üçü ile adanın etrafında bulunan Küçük Çuha ve Gavdos Adası dahil toplam 14 ada ile adacık ve kayalıklar Türkiye Cumhuriyeti’ne aittir.

TÜRKİYE NE YAPMALI?

Ege Denizi’nde 18 Türk Adası ve 1 Türk kayalığını işgal eden Yunanistan, daha önce kullandığı yöntemlerin aynısını kullanarak Küçük Çuha Adası’nı da işgale hazırlanıyor. Küçük Çuha Adası’nı 2004’de yerleşime açan Yunanistan, adaya yerleşeceklere ev, arsa ve ayda 500 avro maaş vaat ederek ada nüfusunu artırmaya çalışıyor. Yunanistan, bundan sonraki aşamada, diğer adalarımızda yaptığı gibi Küçük Çuha Adası’na da asker ve silah yerleştirerek adayı işgal etmeye çalışacak. 

Küçük Çuha Adası, Ege Denizi’nden Akdeniz’e geçişi sağlayan Kitira Geçidini kontrol eden, stratejik öneme haiz bir adadır. Askeri gemilerimiz ile ticari gemilerimiz Kitira Geçidini kullanarak Akdeniz’e çıkıyor. Yunanistan’ın Küçük Çuha Adası’nı işgal etmesi halinde Kitira Geçidinin kontrolü tamamen Yunanistan’a geçecek ve Türk gemilerinin Ege’den Akdeniz’e geçişleri önemli ölçüde zorlaşacak ve engellenecektir.

Yunanistan’ın Küçük Çuha Adası’nı işgal hazırlığını engellemek için;

* Bakanlar Kurulu tarafından diplomatik ve siyasi tedbirler alınmalı, işgali önleyici askeri tedbirler alması için Türk Silahlı Kuvvetleri’ne direktif verilmeli,

* Küçük Çuha Adası’na en kısa zamanda Türk Deniz Kuvvetleri tarafından Deniz Üssü kurularak Kitira Geçidi kontrol altında tutulmalıdır.

Bütün bu uyarılara rağmen Yunanistan önümüzdeki aylarda Küçük Çuha Adası’nı işgal ederse başta Tayyip Erdoğan olmak üzere Başkan Yardımcısı Fuat Oktay, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Savunma Bakanı Hulusi Akar işgalden hukuken ve kanunen sorumlu olacaktır.