Pazar günleri, bir kaç (çok demek isterdim) insan gibi ben de okumaya çalışıyorum. Kitap dışında; gazete haberleri, kültür, sanat, spor, dergilerdeki makaleler ve sosyal medyadaki konulara da göz atıyorum.
Ülkemizden verilen haberlerin çoğu trajedi, güvensizlik, kargaşa, kavga, savaş, fakirlik, Suriye, Irak vb. bilim, kültür, sanat, spor alanlarında ülkemizi tanıtacak haber görmesem de; "SİMİT" ile 50 ülke ile birlikte en iyi haberlerinden bir tane kapmışız.
Simit, Türkiye...
Ve geldik CNN Travel'ın listesine giren Türk lezzetine... Tabii ki simitten bahsediyoruz. Lezzetini fırınlanmadan önce içine batırıldığı şekerli ya da pekmezli sudan alan simit, sadece kahvaltıların değil, acıktığımız her anın vazgeçilmezi.
Dünyanın en iyileri listesine giren simit sokak lezzetlerimiz arasında olmazsa olmazlardan.
Güven; Sahibi olduğunuz gayrimenkulleri (ev, arsa, dükkan vb.) E-Devlet üzerinden mutlaka takip edin. Yapılan düzenlemeler, imar değişiklikleri vb. durumlar hak kaybına sebebiyet verebiliyor. Mağdur olmamak için bu tavsiyelere mutlaka uyun.
Her kar yağışına tatil; Kar yağışının etkisini sürdürdüğü birçok ilden kar tatili haberi. Yoğun kar yağışı nedeniyle 10 Şubat Pazartesi günü 30 ilde okullar tatil edildi.
Kimin umurunda adalet, cinayet, istismar; Cem Yılmaz ile Serenay Sarıkaya'nın aşk yaşadığı iddiası günlerdir sosyal medyada ve magazin haberlerinde konuşuluyordu. İki ünlü isim,Atina'daki Türkler tarafından görüntülendi.
Peki; bu fotoğrafı burada niye yayınlayıp, kısa açıklamaları yazdım...
Jean Piaget: Uluslararası Genetik Epistemoloji Merkezi'nin kurucusudur. Gelişim psikolojisi ve epistemoloji araştırmaları yapmıştır. Piaget’in Bilişsel Gelişim Kuramı: Bireyin çevresinde olup bitenleri anlayıp öğrenmesini sağlayan zihinsel faaliyetlerdeki gelişimi, aynı zamanda daha karmaşık ve etkin düşünme yollarının geliştirilmesini ifade eder.
Carl Gustav Jung: İsviçreli psikiyatr, Analitik psikolojinin kurucusudur. Derinlik psikolojisinin Sigmund Freud ve Alfred Adler ile beraber üç büyük kurucusundan birisidir.
Sigmund Freud: Avusturyalı nörolog. Kişiliğin 5 farklı dönemden geçerek geliştiğini öne süren psikanalitik kuramın kurucusudur. Bir psikoterapi tekniği olarak psikanaliz, hastaların zihinsel süreçlerinin bilinç dışı unsurları arasındaki bağlantıları ortaya çıkarmaya çalışır.
Burrhus Frederic Skinner: Amerikalı ruhbilimci, yazar, mucit, sosyal reform savunucusu ve şair.
William James: Psikolojide işlevselcilik hareketinin öngörücüsü, pragmatizmin öncüsü Amerikalı filozof ve psikolog.
John H. Watson: Arthur Conan Doyle'un ünlü Sherlock Holmes hikâyelerinde yer alan kurgusal bir karakterdir. Watson, Sherlock'un yardımcısı ve kimi zaman ev arkadaşıdır. Davaları çözerken Sherlock'a yardımcı olur ancak hiçbir zaman onun yetenekleriyle boy ölçüşemez.
İvan Petroviç Pavlov: Rus fizyolog, psikolog ve hekim. Fizyoloji ve psikoloji alanındaki çalışmaları ile psikofizyoloji ve deneysel psikoloji alanlarını derinden etkilemiş bir bilim adamıdır. Her iki bilim dalının kurucularından sayılır. 1904 Yılında fizyoloji ve tıp alanında Nobel Ödülü’nü kazanmıştır.
Geçmişten gümümüze; Bu adamların hangi şartlarda yetiştiklerini, hangi hava şartlarında yaşadıklarını, toplumsal değerler için yazdıklarını ve kitaplarında yıllardır bize neleri anlatmaya çalıştıklarını anlamış okurduk.
Okuyan, anlayan, analiz ederek tartışan, çözüm odaklı okur-yazar bir toplum olabilseydik; Yunanistan’da kimsenin fotoğrafını çekmez, başkalarının tapusunu gasp etmez ve her kar yağışında okulları tatil ederek, disiplinsiz bir eğitim sistemi yerine, önceden tedbirler alabilirdik.
Bunların yerine; bilimimizden, ilimimizden ve halimizden bahseden habercilerimiz olurdu!
Sağlıklı,
Mutlu,
Huzurlu
Ve
Başarılı bir hafta diliyorum...