1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Yabancılar, Türkiye’den en hızlı iflasla çıkıyor

Yabancılar, Türkiye’den en hızlı iflasla çıkıyor

SON yıllarda Türkiye’de küçük çaplı şirketlere kaynak sağlayan özel sermaye fonları, yatırımlarından hedefledikleri geliri elde ettikten sonra Türkiye’den çıkış için yeni yöntem arayışlarına girdi.

A+A-
World Finance dergisi tarafından bankacılık ve finans alanında Türkiye’nin En İyi Avukatlık Bürosu ödülünü alan Herdem Avukatlık’ın kurucu ortağı avukat Şafak Herdem, yabancıların yeni çıkış stratejileri belirlememek için ‘iflas erteleme’ yöntemini incelemeye başladıklarına dikkat çekerek Türk şirketlerini uyardı.
 
AÇIKLARDAN YARARLANIYORLAR
 
Yabancıların özellikle küçük montanlı ve sayıca fazla projeye veya şirkete fon sağlama eğiliminde olduğuna işaret eden Herdem, fonların yatırım yaptıkları şirketlerin satılmaya mahkûm olduğunu vurguladı. Türkiye’de şirket kapatmanın zorluğuna ve hisse devrinde alıcı bulmanın güçlüğüne dikkat çeken Herdem, “Yabancı fonlar özellikle zamanla kârlı hale gelen şirkette temettü dağıtımları sonrasında bir kısım sermaye arttırımı da yaparak sonrasında şirketin mali zorluklara girmesi neticesinde iflas ertelemesi yoluyla çıkış stratejisi geliştirme eğilimindeler. Yabancılar, bugünkü mevcut hukuk sisteminin açıklarından faydalanarak, hukuki enstrümanlar aracılığıyla çıkmayı planlarken, şirket ve proje sahipleri dikkatli olmalı. İflas ertelemenin yabancıya katkısı, kanuni boşluklardan faydalanarak çabuk çıkış stratejisi bulmaktır. Bu uygulamayı da doğrudan fon kurumları ile değil, birlikte çalıştıkları broker’lar üzerinden gerçekleştiriyorlar” dedi.
 
Sağlıkta lobi gücü
 
Sağlıkta ise küçük ilaç dağıtım şirketlerine ilginin arttığına işaret eden Herdem, “İlaç şirketlerinin de devlet politikaları yüzünden içinde bulunduğu zor durum nedeniyle buraya fon girişleri bekliyoruz. Yabancılar bu sektördeki lobi güçlerine de güveniyor. İlaç sektöründe distribütör şirketlerin kârlarında, özellikle kurdan dolayı, yüzde 40 ile yüzde 60 arasında düşüş var. Yabancılar distribütörlerle sözleşmeleri feshedip kendileri dağıtma eğiliminde” dedi. Herdem, ilaçta 1.96 TL olarak belirlenen Euro kurunun 3 yıldır değiştirilmediğini söyledi.
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.