Yerli ve milli devlet mi dediniz...?
Son günlerde en çok söylenen iki kavram var:
Yerli ve Milli olmak...
Bu iki kavramı işimize geldiğinde kullanmamız bizi yerli ve milli yapar mı?
Önce ülkemizin siyasi yapısına bakalım. Ülkemizin siyasi yapısı milli devlet esprisine dayanır.
Milli devlette her Türk vatandaşı devleti meydana getiren iki organa ,yasama ve yürütme organlarına doğrudan doğruya katılır..
Türk Tarihinde devlet; bir kuvvet ve otoriteye dayanır. Devletin bütün kurumlarına güven ve sevgi duymak için bireylerin devlet otoritesi tarafından eşit olarak görülmesi zorunluluktur.
Güçlü ve kuvvetli devlet, halkın konumuna göre değer kazanır. Devletin güçlü olması ,vatandaşın aynı derecede özgür ve güçlü olmasıyla kıymetlenir..
Sadece devletin güçlü olması yetmez. Halkın da her alanda güçlü olması gerekir. Sadece devlet güçlü olursa, yönetimi ele geçiren şahıs ya da gruplar "siyasi partiler" vatandaşı kontrol altında tutmak için ezer..
Hem devlet hem de vatandaş kurallara göre güçlerini kullanmalıdır. Bu aşamada düzen devreye girer. Düzen denilince akla yönetim şekli gelmelidir. Bu gün dünyada en insanı yönetim şekli cumhuriyet ile demokrasinin hukuk ilkeleriyle inşa edilmiş halidir.
Tek başına cumhuriyet ya da tek başına demokrasi yetmez. Her ikisi bir arada olmalı ve hukuk bu birliği sağlayıcı tedbirlerle donatılmalıdır..
Cumhuriyet ,demokrasiyle renklenecek ,demokraside hukuk ile kaidelere bağlı olacak.
Ayrıca devlet adı verilen kurum; güçlü olacak, dirayetli olacak şahsiyetli olacak.
Elbette devlet kişi değildir. Devleti; onurlu, şahsiyetli, dirayetli, güçlü, kuvvetli iradeye sahip kişiler yönetmelidir.
Demokrasilerde meclisler "TBMM" mutlaka milli ve yerli düşünen grupların” "siyasi partilerin” yer aldığı en önemli kurumlardır. Meclislerin üstünde başka bir otorite "kişi ya grup" olmamalıdır. Meclislerin çalışmaları mutlaka denetime tabi olmalıdır. Demokratik ülkelerde denetim görevini tam bağımsız mahkemeler yaparlar. Denetim görevi; bu mahkemelere yasama organı olan meclis tarafından verilir. Bu aşamada hukuk devreye girer..
Milli bir meclis nasıl olmalıdır?
MUTLAKA MİLLİ OLMALIDIR..
Milletin bütün fertlerini temsil etmelidir..
Milleti meydana getiren sosyal dilimler; milli mecliste temsil edilmelidir..
Toplumu meydana getiren; işçi, memur, esnaf, köylü, serbest meslek mensubu ve iş veren temsilcileri nüfuslarına göre milli mecliste temsil edilmelidir.
Milli meclisin en önemli niteliği, bu meclisi oluşturan grupların tamamı mutlaka demokrasiye gönülden bağlı olmalıdır.
Demokrasiyi gizli amaçlarına ulaşmak için amaç değil de araç olarak görenlerle ne meclis milli olur ne de bu meclisin yönettiği devlet milli olur..
Tam ve sağlam milli meclis ancak demokrasiye samimiyetle inanan insanlar tarafından inşa edilebilinir. Bu ifadeleri niçin kullandığımı merak edenler olabilir. Onlara diyorum ki bu günkü Türkiye Büyük Millet Meclisinde bulunan milletin vekilleri yani millet vekilleri size göre özgür iradeleriyle Türk Milleti’nin bütününü temsil edebiliyorlar mı? Bu soruma cevap verdiklerinde görecekler ki TBMM ‘sinde vekillik vazifesini yapanların hemen hemen hepsi samimiyetle demokrasiye, fikir hürriyetine sahip değillerdir... Milletvekillerinin çoğunluğu parti Genel Başkanlarının emrindedir. Genel Başkanların isteği dışında söz söylemeleri, halkın yararına yasa yetkilerini kullanmaları asla mümkün değildir..
- daha milletin anlayacağı şekilde yazayım: neyi, nasıl, ne zaman, nerede, ne şekilde onaylayacakları kararını Genel Başkanlarından izin almadan uygulamaya koymaları söz konusu değildir. Milletvekillerin özgürce düşünme hakları yoktur... Milletvekilleri kusura bakmasınlar, adeta Genel Başkanlarının kulları gibi hareket etmek mecburiyetindedirler..
TBMM'si tek yapılı, tek düşünceli, ufku geniş olmayan, demokrasiden uzak, hukuk kurallarının geçersiz olduğu dikta anlayışında olan Genel Başkanlar tarafından yönetilmektedir..
Tek yapılı bir meclis sizce Milli olabilir mi?
Tek yapılı bir meclisin üyeleri tarafından yönetilen ülke yerli ve milli olabilir mi?
Türk Milleti’nin bütün fertlerini aynı derecede sevmek, halkın devlet yönetimine aynı derecede katmak özgür irade sahibi olmayan vekiller tarafından mümkün olabilir mi? Böyle bir meclise veya yönetim anlayışına yerli ve milli denebilir mi?
Demokratik yönetim anlayışına uygun olmayan siyasi partilerin yönetildiği tüzük veya partiler yasasıyla söz sahibi olanlar yerli ve milli olabilir mi?
Siyasi demokrasi, ekonomik demokrasiyle orantılıdır. Siyasette demokrasi yoksa, ekonomide de demokrasi olmaz...
Ne demek ekonomik demokrasi?
Yönetenler demokrasiye inanmıyorlarsa, çalışanlar hak ve hürriyetlerini elde edebilirler mi? Demek ki demokrasi ve hukuk kuralları yalnızca konuşulsun diye geliştirilmiş değildir. Mutlaka uygulama alanının her kademesinde hissedilmelidir..
Yerli ve milli olmak için önce demokrasiye samimiyetle inanılmalıdır... Bu noktada bir başka soru sorayım:
Bugün TBMM’sinde bulunan siyasi partilerin Genel Başkanları ve parti yöneticilerinin demokrasiye gönülden bağlı olduklarına emin misiniz? Hayır dediğinizi duyar gibi oluyorum... O zaman bizi yönetenlerin veya yönetmeye aday olanların yerli ve milli olması mümkün mü?
Yerli ve Milli olduklarının söyleyenler; ülkemizin nesi var nesi yok satmışlar mı?
Evet satmışlar..
Limanlar; fabrikalar; önemli rafineler; şeker fabrikaları, demir çelik fabrikaları, yollar, köprüler, hava alanları, hasta haneler, postanelere, haberleşme kurumları, BANKALAR ve hatta vatan evlatlarının kanlarıyla suladığı topraklar satılmış mı?
EVET SATILMIŞ...
Tarım, sanayi, üretim tesisleri, hayvancılık, gıda maddesi üreten fabrikalar satılmış mı?
EVET, satılmış...
Geleceğimiz bu satışlardan dolayı tehlikede mi?
EVET, TEHLİKEDE...
Bütün bunlardan daha önemlisi;Türk Milleti’nin milli ve manevi değerleri yok edilmiş mi?
EVET,YOK EDİLMİŞ..
Türk Milleti’nin kimliği tartışılıyor mu ?
EVET, tartışılıyor..
Bağımsızlığımızın sembolü olan TÜRK BAYRAĞI tartışma konusu olmuş mu?
EVET, OLMUŞ...
Son olarak; Türk Milleti’nin devletinin adı olan "TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİ" adını değiştirmeliyiz, diyenler var mı ?
EVET, VAR...
ALLAH AŞKINA SÖYLER MİSİNİZ; HANGİ YERLİ VE MİLLİ DEVLETTEN BAHSEDİYORUZ…?
YAZIYA YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.